Evenimentul ZileiSocialAsta ne mai lipsea! Teste care dau fals negativ, folosite pe piața din România

Asta ne mai lipsea! Teste care dau fals negativ, folosite pe piața din România

Asta ne mai lipsea! Teste care dau fals negativ, folosite pe piața din România
Un semnal de alarmă este tras de medicul Valeriu Gheorghiță cu privire la testele rapide folosite pe piaţa din România. În opinia sa, aceste teste nu ar fi validate şi din acest motiv prezintă fals negativ în număr atât de mare.
Valeriu Gheorghiță avertizează că de ceva timp în România au intrat teste dau fals negativ, şi spune că în ultima perioadă, rata de rezultate fals negative la testele rapide antigen este mai mare, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare: „Au intrat în uz teste care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității”.

Este vorba despre testele PCR respectiv testele rapide antigen

Valeriu Gheorghiță a mai subliniat faptul că din datele analizate pe 1,7 milioane de persoane, evaluate în perioada februarie – mai 2021, rata de pozitivare a testelor PCR respectiv a testelor rapide antigen era similară.
Şi continuă: „Într-adevăr, în ultima perioadă, noi nu am făcut această evaluare de eficiență și de rată de pozitivare, dar vom completa aceste date și pentru valul 4, pentru varianta Delta, dar din studii preliminare într-adevăr rata de fals negativ, adică rezultate fals negative pentru testele antigen, pare a fi ceva mai mare comparativ cu ce se întâmplă la testele PCR.
Singura explicație pe care o avem este foarte probabil că au intrat în uz teste antigen rapide care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității metodei folosite. Trebuie să avem grijă la tipul de teste care se folosește, pentru că este singura explicație logică pe care o avem de ce la acest moment avem mai multe teste antigen care dau mai frecvent rezultate fals negative”, a mai subliniat Valeriu Gheorghiță.

O altă cauză ar putea fi legată de tehnica recoltării sau de lipsa simptomelor

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare mai are o explicație cu privire la aceste teste de pe piaţa românească, şi spune:
„O altă explicații este legată de tehnica recoltării. Dacă nu se recoltează corect, evident probabilitatea de a avea un rezultat eronat este mai mare. Sau dacă persoana este asimptomatică iarăși testele rapide antigen au o sensibilitate ușor mai redusă pentru că perioada în care ele sunt frecvent pozitive sunt în faza mare de multiplicare a virusului, când în general persoana are și simptome”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.
În schimb, acesta ne asigură că testele vândute în farmacii au certificare din partea Comisiei Europene.


Accesează: