Evenimentul Zilei > International > Vârful aisbergului fraudei electorale din SUA a fost dat la fund
Vârful aisbergului fraudei electorale din SUA a fost dat la fund

Vârful aisbergului fraudei electorale din SUA a fost dat la fund

Procurorul federal al statului Pennsylvania, care a anunțat în septembrie o anchetă în legătură cu buletinele de vot invalidate, și-a anunțat marți demisia.

„În cursul ultimilor trei ani, am avut marea șansă de a lucra cu procurorii și cu personalul juridic excelent pregătit din Middle District în Pennsylvania”, a declarat marți procurorul federal Daniel Freed citat de Fox News. „Este un birou binecuvântat cu lideri experimentați și dedicați și cu colegi care înțeleg cu adevărat importanța de a lucra împreună în folosul cetățenilor noștri.”

Demisia lui Freed intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Procurorul a ținut prima pagină a presei în septembrie după ce a anunțat că declanșează o anchetă în legătură cu nouă buletine de vot prin corespondență deschise în mod ilegal și invalidate.

Din cele nouă buletine, șapte erau pentru Donald Trump.

Informația a determinat atunci tabăra lui Trump să acuze o fraudă electorală.

Anunțul lui Freed privind investigația, care implica și FBI, a făcut multă vâlvă la vremea respectivă.

Nu a fost „fraudă intenționată”

Trump a afirmat în repetate rânduri că se pregătește o fraudă electorală generalizată prin extinderea votului prin corespondență pe fondul fricii de pandemie.

Secretarul de stat al Pennsylvaniei, Kathy Boockvar, a calificat ulterior incidentul drept o „eroare”, afirmând că nu a fost vorba de o „fraudă intenționată”.

Freed nu a oferit un motiv pentru demisia sa, însă a spus: „am făcut tot ce am putut pentru a fi rațional și coerent și pentru a face dreptate concetățenilor mei într-un mod corect și eficient”.

După ce a fost nominalizat de Partidul Republican ca procuror general al statului, în 2012, el a pierdut alegerile generale. Însă, cinci ani mai târziu, a fost numit de Trump procuror federal și a fost confirmat de Senat în noiembrie 2017.

Freed a menționat că îi este „recunoscător președintelui Trump”, precum și senatorului Democrat de Pennsylvania, Bob Casey, ca și omologului său Republican, Pat Toomey, „pentru oportunitatea oferită de a fi în serviciul cetățenilor”.

Toate acțiunile lui Trump sunt boicotate

Ancheta lui Freed era vârful aisbergului în privința acuzațiilor de fraudă electorală, comentează Fox News.

Trump și echipa sa electorală au depus peste 50 de acțiuni în justiție, majoritatea fiind considerate inacceptabile, astfel că avocații președintelui nu au putut prezenta în instanță dovezile.

Trump a susținut că „milioane” de voturi au fost exprimate „ilegal” prin corespondență.