Evenimentul Zilei > Justitie > Vanghelie a dat o ŞTIRE-BOMBĂ: 3 JURNALIŞTI AU FOST AUDIAŢI LA DNA şi în continuare vor fi CHEMAŢI ca MARTORI LA TRIBUNAL. Fostul primar LE-A SPUS NUMELE în direct la TV
Vanghelie a dat o ŞTIRE-BOMBĂ: 3 JURNALIŞTI AU FOST AUDIAŢI LA DNA şi în continuare vor fi CHEMAŢI ca MARTORI LA TRIBUNAL. Fostul primar LE-A SPUS NUMELE în direct la TV

Vanghelie a dat o ŞTIRE-BOMBĂ: 3 JURNALIŞTI AU FOST AUDIAŢI LA DNA şi în continuare vor fi CHEMAŢI ca MARTORI LA TRIBUNAL. Fostul primar LE-A SPUS NUMELE în direct la TV

Vanghelie a dat o ştire-bombă: trei jurnalişti au fost audiaţi la DNA şi în continuare vor fi chemaţi ca martori la tribunal.

Invitat la miercuri seara la emisiunea ”Dosar de politician”, de la B1 TV, Marian Vanghelie a oferit mai multe informaţii importante despre dosarele sale.

„Suntem din ce în ce mai puţini politicieni, dar ne revenim… Intrăm în cantonament (n.r. – puşcărie), unii mai ies, alţii mai intră. Am schimbat pe unii cu alţii ca să vedem ce vedem. Corupţia n-a dispărut… Va veni o vreme când unii vor răspunde…

Am o consecvenţă de acum 15 ani în declaraţii. Am spus aşa: Gabriel Oprea şi Victor Ponta, şi Sebastian Ghiţă era în echipă.. Oprea era cel mai frumos la un moment dat. Oprea mi-a făcut dosarul tovărăşeşte. A fost o competiţie. Ponta a zis că se duce el să-l păcălească pe Băsescu cu nişte propuneri: Kovesi şi Niţu şi Alina Bica. A zis el (n.r. – Ponta): „există o discuţie şi o negociere cu doamna Kovesi… Îl am pe domnu Niţu ca fost coleg de facultate….” Din peisajul acesta mai exista Gabriel Oprea, cu Ministerul de Interne. El fiind destoinic şi numind în minister tot ce a dorit şi pe la Parchete… Încă n-am înnebunit, cantomanetul m-a echilibrat. Indiferent ce se întâmplă, dacă nu spui cum au fost lucrurile, nimeni nu o să le înţeleagă… Am avut câteva tipuri de controale, trei desanturi către Primăria Sectorului 5… Primul a fost la ajutoarele sociale… N-au găsit nimic. A mai fost unul pe Revelioane… N-a ţinut… A venit al treilea: au luat 10 constructori şi au început să bage băţul prin puşcărie…

Unul dintre ei, care a avut o evaziune de 50.000.000 de euro, din ce înţeleg şi eu, a scris…

S-au luat denunţurile la Parchet, pe urmă le-a luat DNA, după care a început să se ia lumea de pe stradă noaptea. Li s-a spus că se doreşte intimitate cu ei sau o să ajungă la puşcărie sau o să… O să vedeţi că o să apară martori care o să spună lucrurile astea…

Obiectul principal sunt contractele oficiale cu Revelioanele, care au fost verificate ani de zile de Curtea de Conturi… Au fost şi percheziţii, dar sunt un om sănătos. (…) Nu spun că sunt cel mai curat, ci mă raportez la procedură… Aceeaşi acuzaţie de abuz au spart-o, aceeaşi acuzaţie de luare de mită au spart-o… De ce au creat? Că îţi mă dă câte un spor, că poate eumă sperii, că poate mai fac un denunţ. Mi-au cerut să fac denunţuri despre „prieteni”. Mi-au spus să le spun despre „nişte prieteni”. Verificaţi şi dosarul din 2003 făcut de Oprea. Cu el acum e altă problemă şi nu este problema mea.

Ei s-au luat de faptele care s-au întâmplat acum 7, 8,10 ani… Cu banii lichizi nu au nicio probă. S-a plecat de la denunţul în care se spune de contracte, de comisionul meu…

(…) Sunt şi procurori la DNA care nu au făcut abuzuri. În 2003 a început domnul Oprea şi m-a antrenat. Era un procuror Amăriei, acum tot Amăriei ei, dar nu are legătură…

(…) De ce trebuia? Denunţătorul care mi-a strâns nişte semnături: „Domne, m-a pus să strâng pentru Elena Băsescu” Am strâns pentru altul de la PNL. De ce a sus de EBA? Să creeze o legătură cu Băsescu?

(…) Până la urmă mi s-au echivalat semnăturile la 15.000 de euro. Acela e comisionul meu… Vreau să vă arăt partea mizerabilă a lucrurilor şi s-a făcut o practică.

(…) Nu vreau să fac o analiză a întregii justiţii din România, pentru că nu sunt eu în măsură. Domne, Oprea are multe probleme… Nici ăsta nu stă în picioare şi vorbesc despre un adversar al meu.

(…) Mi se spune în instanţă că am încercat să influenţez martorul (n.r. – Carla Dinu). Eu nu ştiam că sunt că am dosar penal, nu mă înştiinţase nimeni. Am simţit că martora are tehnică de ascultare… Eu am chemat un avocat. I-am spus să-mi arate contractele pe care le făcuse, i-am trimis acasă la ea. Pe drum, mi-a transmis şi ea că are tehnică, prin avocat. A venit la mine avocatul. Eu m-am prins de la început că sunt ascultat. Eu i-am spus doar să nu declare nimic fără avocat. Eu vorbeam despre problema ei şi eu sunt acuzat că am încercat să o influenţez. În România suntem 70% laşi. Sunt mai curajoase femeile decât bărbaţii. Persoana respectivă o ştiam de 20 de ani. Am văzut-o după ochi că ceva nu era în regulă… Mi s-a părut penibil să fug de la discuţia cu ea şi am zis că ce fac, doar vorbesc şi îi explic nişte lucruri elementare.

(…) „Ion Cristoiu: Am înţeles că în perioada de tărăboi, cu declanşarea anchetei domnului Marian Vanghelie, au apărut în presă informaţii pe surse care implicau şi ziarişti români în acest dosar. Care e tâlcul acestor informaţii.”

Vanghelie: Da, domnule profesor. Este vorba despre Rareş Bogdan în care eu fac o declaraţie cu o doamnă în seara respectivă, în care i-am spus că merg la Rareş, şi pentru care mi-am cerut scuze, ca să-l trimit pe el să vorbească, să o sprijinim. Este vorba şi despre Dan Diaconesc, despre care n-am ascuns că suntem prieteni, dar nu este nimic Şi Rareş, şi Bogdan sunt martori… Sunt amândoi martori. Şi mai este vorba şi despre domnul Oancea, martor în dosar… dar nu este nicio declaraţie, nici din punctul lui de vedere, nici din al meu… El a intrat pur şi simplu pentru că denunţătorul, la un moment dat, a spus şi de domnul Oancea, de mai mulţi ziarişti la care el a colaborat cu mai multe televiziuni, nu ştiu care… Mi s-au pus în cârcă lucrurile astea… Am spus că sunt nişte aberaţii. EI au rămas martori în dosar şi vor fi chemaţi ca martori, dar nu ca parte componentă a dosarului.

Cei trei au fost chemaţi la DNA şi vor fi chemaţi la tribunal ca martori, atât. Au fost întrebaţi dacă au avut vreo legătură cu mine, dacă ei cunosc personajul respectiv… Bineînţeles, fiecare a declarat realitatea care s-a întâmplat şi relaţionarea care a fost.

Martorii din presă nu erau la denunţători. S-a bănuit că se va scoate ceva. Nu am simţit că există vreun interes asupra celor trei persoane din presă. Despre alţi jurnalişti nu m-au întrebat”, a spus Marian Vanghelie la B1 TV.

Cum s-a ajuns la situaţia cu martorii din presă

La 14 martie 2015, Instanţa supremă decidea arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care era acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. Primarul Sectorului 5 a aflat decizia acasă, iar ordonanţa sa de reţinere expira vineri seară, în jurul orei 22:45. In final, Vanghelie era încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a lăudat în fața martorilor din dosar că poate interveni pentru blocarea anchetei sale de la DNA. El a pomenit numele jurnalistului Rareș Bogdan, prin intermediul căruia avea acces la președintele României, Klaus Iohannis. Motivul, explicat de primar: PNL avea nevoie de suportul aripii Mircea Geoană- Marian Vanghelie, care au plecat din PSD, pentru a face majoritate în Senat. 

Primarul Marian Vanghelie i-ar fi dat bani jurnalistului Rares Bogdan, iar în interceptarile DNA primarul se laudă cu influența pe care o are Bogdan cu președintele Iohannis, de care el poate profita.

Rareș Bogdan a declarat ieri că nu are nicio legătură cu alegațiile lui Vanghelie. Procurorii au lăsat aceste stenograme în dosar, pentru a arăta că primarul încerca să influențeze martorul. Potrivit referatului DNA, o parte din mita primită de Vanghelie s-a dus la renovarea sediului de campanie a candidatului PSD din 2009, Mircea Geoană.

Cum s-a dat mita

Vanghelie a fost reținut joi seară pentru o luare de mită de 90 de milioane de euro, abuz în serviciu și spălare de bani. Cel care a dat șpaga uriașă este milionarul Dumitru Marin. Acesta a spus că a dat mita prin diverse forme, în perioada 2007-2015: cash, sponsorizări la Vanghelion, două vile la cheie (în valoare de 650.000 de euro), notele primarului de la restaurant, contracte de publicitate la OTV (2 milioane de euro) și B1TV (200.000 de euro).

Potrivit DNA, din banii de șpagă, Vanghelie și- a cumpărat un hotel în Predeal și o vilă de 1,3 milioane de euro.

„Chem 7-8 inși din Justiție și vorbesc, pac, pac”

Potrivit unei interceptări DNA, Vanghelie a încercat să o determine pe Carla Dinu, pe numele căreia avea două vile, să dea la Parchet o declarație favorabilă edilului. Primarul s-a lăudat cu relații sale la nivel înalt, pentru a pune presiune pe martor.

Vanghelie: Deci, eu știu toate fazele. Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, așa! Și eu… Poți să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: „Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.” Și dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poți ajuta! E păcat de Dumnezeu, așa să… pentru că te sperii… că nu te ajuți nici pe tine, nici pe mine, înțelegi? Ai răbdare, dracu’, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu Rareș, să se ducă mâine dimineață, la prima oră, la Iohannis, înțelegi? Că eu am o… țin relația prin Rareș Bogdan cu Iohannis, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

Carla Dinu: Am înțeles!

Carla Dinu: N-a venit?

Vanghelie: Da’ te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să știu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu știu bine și cum fac ăștia cu jocurile, înțelegi? Eu, după ce termin cu tine și cu avocații, mă duc la… mă duc și mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la Iohannis acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine.

Nu știu ce dracu’ ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo și hai să vedem cum o întoarcem cu avocații! Mă gândesc, că nu-s nebun și tu ești deșteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ți-a zis să faci? Și cu mine ce să faci și dacă vii la mine și nu știu ce și după aia eu îți… discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu știu ce, nu știu…

Mă, ce scrii tu, asta, nu știe nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spunemi, nu ți-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! … în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ții bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva.

Vanghelie: Nu știu … încredere în mine.

Carla Dinu: Sunt speriată, nu mai știu.

Vanghelie: Eu îți dau avocat, îți dau aia… mă ocup de tot. „Eu una, dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă.” Ei cred că, pe bătăliile astea politice, vor să ajungă la mine. Eu, una, eu sunt și în to… am o grămadă de relații, am tot. Dar dacă mai mă ia și pe mine și mă încurcă. Ai înțeles?

Carla Dinu: Am înțeles!

Vanghelie: Eu pot să chem în seara asta, chem șapte-opt inși din Justiție și vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac… Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei.”

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: