Evenimentul Zilei > Economie > Valoarea criptomonedelor susținute de aur a explodat, pe măsură ce inflația se accelerează, Bitcoin se micșorează
Valoarea criptomonedelor susținute de aur a explodat, pe măsură ce inflația se accelerează, Bitcoin se micșorează

Valoarea criptomonedelor susținute de aur a explodat, pe măsură ce inflația se accelerează, Bitcoin se micșorează

Potrivit datelor compilate de Arcane Research, capitalizarea pieței totale a criptomonedelor susținute de aur a crescut de 30 de ori de la începutul anului 2020, reflectând o creștere a cererii.

Valoarea de piață a criptomonedelor susținute de aur a crescut de 30 de ori de la începutul anului 2020, potrivit unei firme de cercetare. Pe măsură ce Bitcoin își pierde o parte din strălucirea sa ca „aur digital”, unii investitori în criptomonede aparent văd valoare în criptomonedele susținute de versiunea fizică a metalului galben.

În special, pax gold (PAXG), un token lansat în septembrie 2019 de către emitentul Paxos din New York, stabilit în cadrul standardului ERC-20 al blockchain-ului Ethereum, a cunoscut o creștere accentuată în ultimele luni. Capitalizarea sa de piață a depășit-o pe cea a tether gold (XAUT), o altă criptomonedă susținută de aur de la Tether, emitentul dominant de stablecoin.

Aurul Tether și-a făcut debutul în ianuarie 2020, iar cele două stablecoinuri susținute de aur au fost într-o cursă strânsă până în mai – în perioada în care pax gold (PAXG) a fost listat pe bursa din India Wazirx, care este o unitate a gigantului schimb de criptomonede Binance.

„India găzduiește cel mai mare comerț de aur cu amănuntul din lume”, a spus Arcane Research. „Aceasta ar putea fi explicația majoră pentru cererea tot mai mare de pax gold (PAXG).”

Dar, potrivit lui Carl Vogel, senior manager de produs la Paxos, succesul recent al pax gold (PAXG) se datorează creșterii cererii din partea investitorilor și traderilor care doresc să acopere riscurile atât din creșterea inflației, cât și de pe piața criptografică extrem de volatilă.

Biroul de statistici a raportat joi că prețurile de consum din SUA au crescut cu aproximativ 5% în cele 12 luni până în mai, cel mai rapid ritm din august 2008, deoarece economia se redeschide de la restricțiile legate de coronavirus, pe măsură ce banii pentru stimularea economiei continuă să conteze în achizițiile consumatorilor și pe piețele financiare.

Mulți investitori au pus bani în bitcoin în ultimul an, crezând că ar putea servi drept acoperire împotriva inflației, un fel de „aur digital”. Dar prețul bitcoin a scăzut în ultimele două luni, la 36.525 de dolari în momentul acesta, departe de maximul istoric de aproape 65.000 de dolari atins în aprilie.

Valoarea criptomonedelor a explodat

Valoarea criptomonedelor susținute de aur a crescut cu aproximativ 4% în ultima lună, iar în prezent se tranzacționează la aproximativ 1.896 dolari pe uncie.

„Dacă sunteți un manager instituțional de bani, atunci când piața începe să devină volatilă și piața criptografică începe să devină volatilă, poate fi necesar să vă alocați portofoliul pentru a compensa acest lucru pentru a vă asigura că vă îndepliniți anumite praguri de risc”, a spus Vogel într-un interviu cu CoinDesk. „Prin urmare, aurul tinde să fie, în vremuri foarte volatile, o clasă de active foarte naturală și foarte bună pentru a merge mai departe și pentru a ne diversifica.”

Binance reprezintă cea mai mare parte a volumului de tranzacționare al PAXG, potrivit datelor de la CoinGecko. Paxos și Tether, deopotrivă, au declarat că observă o cerere tot mai mare din partea investitorilor instituționali pentru criptomonedele susținute de aur .

În ultimele șase luni, potrivit Vogel, au existat mai mulți investitori instituționali care cumpără Pax Gold direct de la Paxos în „dimensiuni mari de comandă”.

„Aurul Tether poate atrage investitorii instituționali din spațiul digital de jetoane care doresc expunerea la aur”, a declarat Paolo Ardoino, director tehnologic la Tether, pentru CoinDesk, prin intermediul unui purtător de cuvânt. „Oamenii pot prefera versiunea digitală a aurului fizic în loc de aurul fizic în sine, datorită portabilității sale.”

Atât PAXG, cât și XAUT susțin că sunt susținute de rezerve de aur, de tip London Good Delivery gold bar. Fondul de aur a fiecărui PAXG este stocată în seifurile lui Brink și totuși Tether a spus că aurul care susține  XAUT este stocat într-o seif elvețian fără nume. Aurul Tether este de asemenea emis pe blockchain-ul Tron ca jeton TRC20.

Investitorii ar putea să-și mărească expunerea la aur

Stablecoina legată de dolarul american Tether, USDT, este cea mai populară și de succes stablecoină din lume, în ciuda lipsei de transparență în aproape orice.

Este logic că unii investitori în criptomonede ar putea încerca să își reajusteze portofoliile și să-și mărească expunerea la aur, a declarat Vetle Lunde, un analist la Arcane Research.

„Criptomonedele susținute de aur sunt instrumente foarte convenabile pentru investitorii care doresc să investească în cripto și aur”, a spus Lunde. „ Criptomonedele susținute de aur sunt listate pe unele dintre cele mai lichide piețe de pe piața cripto”, inclusiv Binance, precum și platforme rivale precum FTX, Bitfinex și Kraken, a menționat el.