Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Concluziile EMA sunt în favoarea continuării vaccinării
Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Concluziile EMA sunt în favoarea continuării vaccinării

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Concluziile EMA sunt în favoarea continuării vaccinării

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient împotriva COVID-19, au concluzionat experții Agenției Europene a Medicamentului.

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin sigur și eficient împotriva infecției cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Comisia EMA a prezentat concluziile investigației asupra cazurilor de tromoboză înregistrate după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară. Este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke.

Oficialii europeni au decis că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Aceștia și-au exprimat punctul de vedere într-o conferință de presă susținută la sediul agenției de la Amsterdam.

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Concluzia comisiei a fost că acest vaccin are mai multe beneficii pentru pacienți decât riscuri.

Emer Cooke, directorul executiv EMA, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate. Ea a precizat că vor fi investigate în continuare cazurile rare de tromboze.

Potrivit reprezentanților Asociației europene a medicamentului nu s-a descoperit nici o legătură cu apariția cheagurilor de sânge.

Concluziile EMA sunt în favoarea continuării vaccinării

Președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, Sabine Straus, a completat afirmațiile președintelui Emer Cook. Ea a arătat că nu s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului.

Potrivit spuselor sale, astfel de simptome pot fi associate și infecției cu COVID-19: Astfel, vaccinul reduce riscurile de formare a cheagurilor de sânge.

Sabine Straus a mai arătat că nu sunt suficiente probe din care să reiasă o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză severă raportate.

Mai multe state europene au suspendat vaccinarea

Mai multe state europene au anunțat anterior că suspendă folosirea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19. Printre acestea se numără Germania, Franța, Italia și Spania, Austria, Norvegia etc. Măsura a fost luată ca precauție, după apariția mai multor cazuri de tromboză la persoane vaccinate.

Alte state, între care și România, au decis să folosească mai departe serul dezvoltat de AstraZeneca, dar să suspende anumite loturi.