Evenimentul Zilei > Social > Două noi vaccinuri COVID-19. Vaccin cu doză unică!
Două noi vaccinuri COVID-19. Vaccin cu doză unică!

Două noi vaccinuri COVID-19. Vaccin cu doză unică!

Două noi vaccinuri COVID-19. Unul este fabricat de Johnson&Johnson, al doilea de Novavax. Unul în SUA, altul în Marea Britanie. O speranță pentru miliarde de oameni.

Două noi vaccinuri COVID-19.

Ambele vaccinuri au unele asemănări cu cele deja livrate, dar au și unele diferențe notabile. Aici, să aruncăm o privire la modul în care funcționează și cât de eficiente ar putea fi, scrie National Interest. Datorită eforturilor oamenilor de știință, a lucrătorilor din domeniul sănătății și a participanților la studii din întreaga lume, o serie de vaccinuri COVID-19 au fost acum autorizate pentru uz general. Dar, în timp ce milioane de oameni au primit o doză de vaccin, miliarde trebuie încă vaccinate. Trebuie să producem cât mai multe doze posibil. Deci, este o veste bună că două vaccinuri suplimentare sunt la orizont. Dezvoltatorii de vaccinuri Novavax și Johnson & Johnson au publicat recent date din studiile clinice de fază 3 ale produselor, care, sperăm, se vor alătura listei celor aprobate mai târziu în acest an.

Ambele vaccinuri au unele asemănări cu cele deja livrate, dar au și unele diferențe notabile. Aici, să aruncăm o privire la modul în care funcționează și cât de eficiente ar putea fi.

Două noi vaccinuri COVID-19

Vaccinul Johnson & Johnson este testat pe 44.000 de persoane din SUA, Brazilia și Africa de Sud. Datele preliminare sugerează că riscul de COVID-19 moderat până la sever (eficacitatea sa) este de 66%, la patru săptămâni după vaccinare. Această cifră ar putea sugera că vaccinul nu este la fel de bun ca Pfizer / BioNtech și Moderna jabs, care în studii au redus riscul de a dezvolta COVID-19 simptomatic cu peste 90%. Cu toate acestea, studiul său de fază 3 a început în noiembrie 2020, ceea ce înseamnă că vaccinul s-a confruntat cu unele dintre noile variante mai dure ale coronavirusului în timpul testării. Într-adevăr, eficacitatea sa împotriva B1351, varianta găsită pentru prima dată în Africa de Sud, a fost de doar 57% – însă unele vaccinuri autorizate sunt mai puțin eficient împotriva acestei variante.

O treime din participanții la studiu au avut peste 60 de ani, iar vaccinul pare să funcționeze la fel de bine la aceștia ca la persoanele mai tinere. Aceasta este o veste bună, având în vedere întrebările recente cu privire la eficacitatea vaccinului Oxford / AstraZeneca la persoanele în vârstă, dar poate cel mai important punct este că niciunul dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul Johnson & Johnson nu a murit sau nu a fost internat în spital cu COVID-19. Rezultatele arată, de asemenea, că vaccinul a redus riscul sever de îmbolnăvire cu 85%.

Cum arată designul vaccinului?

Designul vaccinului este similar cu cel Oxford / AstraZeneca. Se concentrează pe o anumită parte a coronavirusului care credem că declanșează un răspuns imun protector – proteina spike, care rămâne pe suprafața virusului. Codul genetic pentru doar proteina vârf a coronavirusului a fost introdus într-o tulpină inofensivă a unui alt virus – un adenovirus, numit Ad26 – care a fost modificat astfel încât să nu poată provoca boli. Totuși, poate pătrunde în interiorul celulelor noastre. Când o face, celula citește codul genetic pentru proteina spike și produce o mulțime de copii ale proteinei. Apoi, sistemul imunitar răspunde la acestea.

În cadrul studiilor, cercetătorii au descoperit că persoanele evaluate la 28 de zile după ce au primit o doză au prezentat un răspuns imun puternic. Deci, Johnson & Johnson caută aprobarea pentru un regim de doză unică (toate vaccinurile autorizate până acum necesită două doze). Cu toate acestea, ei continuă cu testele pentru a vedea dacă administrarea a două doze face diferența.

Ar fi minunat dacă o singură doză ar fi suficientă: mai multor persoane li s-ar putea administra vaccinul mai devreme. Marea Britanie a comandat 30 de milioane de doze, care folosind un regim cu o singură doză ar acoperi jumătate din adulții țării. Novavax

Al doilea vaccin, are o configurație diferită

Vaccinul Novavax COVID-19 este puțin diferit. Încă folosește ideea de a lua codul genetic pentru proteina spike și de a o pune într-un alt virus, dar în acest caz virusul „purtător” este unul care infectează insectele, un baculovirus. Este folosit pentru a infecta celulele moliei, care continuă să producă copii ale proteinei spike. Acestea sunt apoi recoltate și purificate într-un vaccin pentru a le da oamenilor. Deci, în loc ca corpurile noastre să facă copii ale proteinei spike pentru a stimula sistemul imunitar, cu acest vaccin proteinele ajung gata preparate. Această metodă poate părea puțin ciudată, dar este un mod foarte standard de a face proteine ​​pentru experimentele de biologie. A existat de peste 30 de ani.

Procesul de fază 3 a vaccinului Novavax a implicat 15.000 de persoane și a fost condus în Marea Britanie. Analiza preliminară arată că 62 de participanți au dezvoltat COVID-19: 56 simptomatic în grupul placebo și doar șase în grupul vaccin. Acest lucru face ca eficacitatea estimată să fie de 89%. Unii dintre cei 56 de pacienți din grupul placebo s-au dovedit a avea varianta B117 mai infecțioasă a virusului care a apărut în Marea Britanie. Acest lucru arată că voluntarii au fost expuși la această variantă și sugerează că vaccinul va proteja împotriva ei. Între timp, într-un studiu separat din Africa de Sud, sa demonstrat că vaccinul reduce riscul de boli simptomatice cu 60%. Acest lucru sugerează că va fi relativ eficient și împotriva tulpinii problematice B1351.

Dacă este autorizat, vaccinul va fi fabricat în Marea Britanie. În prezent, Marea Britanie are la comandă 60 de milioane de doze, ceea ce este suficient din nou pentru a vaccina jumătate din adulții din țară.

Două noi vaccinuri COVID-19