Încă un lot de vaccin AstraZeneca pentru România. Autoritățile continuă vaccinarea cu serul controversat

Încă un lot de vaccin AstraZeneca pentru România. Autoritățile continuă vaccinarea cu serul controversat

Un nou lot de vaccin produs de AstraZeneca ajunge în România în cursul zilei de vineri, 19 martie, în ciuda controverselor

Încă un lot de vaccin AstraZeneca pentru România.

În ciuda controverselor, autoritățile române nu renunță la acest vaccin AstraZeneca. O nouă tranşă de doze din vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca va ajunge în cursul zilei de vinei, în România.

Este vorba de 43.200 de doze care vor fi aduse, vineri, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Informația a fost prezentată de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, transportul este asigurat de firma producătoare. Dozele de vaccin vor fi transportate până la destinație, în București, pe cale terestră.

Reprezentanții CNCAV au precizat că dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare. Acestea vor fi distribuit, în perioada următoare, către centrele regionale existente la nivel naţional.

Încă un lot de vaccin AstraZeneca pentru România

În România, vaccinul AstraZeneca va fi adminsistrat tuturor pacienților, indiferent de vârstă. Restricțiile legate de vârsta celor care pot fi imunizați cu acest vaccin au fost anulate pe 8 martie. Decizia a fost luată la recomandarea Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul CNCAV, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

Începând cu data de 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19. Acestea au fost disponibilizate atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie 2021.

Controverse în jurul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca a stârnit numeroase controverse la nivel european din cauza posibilelor reacții secundare. Mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, au suspendat vaccinarea cu acest ser.

Statele UE care au întrerupt folosirea vaccinului au anunțat că așteaptă evaluarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Aceasta după ce mai multe persoane au decedat din cauza apariției unor situații de tromboză.

Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a demarat o investigație pe această temă. Ancheta are ca scop să stabilească dacă vaccinul a contribuit la apariţia de evenimente tromboembolice la cei inoculaţi.