Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinare – Etapa a doua. Peste 300.000 de programări până acum
Vaccinare – Etapa a doua. Peste 300.000 de programări până acum

Vaccinare – Etapa a doua. Peste 300.000 de programări până acum

Vaccinare - Etapa a doua. Peste 300.000 de programări au fost făcute până acum, iar în București s-au ocupat în câteva ore cele peste 60 de mii de locuri disponibile.

Vaccinare – Etapa a doua. Comitetul National de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că, în cea de-a două etapă a campaniei de vaccinare, s-au înregistrat, în toată țara, 305.562 programări. Acestea sunt pentru perioada 18 ianuarie – 6 februarie. La Bucureşti au fost ocupate integral cele 62.182 locuri.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID 19 a debutat vineri, la ora 15.00. Sunt vizate persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele cu boli cronice. De asemenea, personalului-cheie cu activităţi în domenii esenţiale.

„Pentru următoarele 20 de zile de programare la vaccinare, respectiv perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel naţional s-au realizat 305.562 programări la vaccinare, din cele 364.800 sloturi disponibile.

Vaccinare – Etapa a doua – Câți oameni s-au înscris în Capitală

Numai în Bucureşti au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind în proporţie de 100%. Odată cu deschiderea activităţilor de vaccinare pentru Etapa a II-a, care se derulează concomitent cu vaccinarea persoanelor din prima etapă, s-au înregistrat 37.750 apeluri în Call Center (19.770 apeluri preluate), iar pe platformă (vaccinare-covid.gov.ro) au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Instituția mai arată că platforma de vaccinare a avut câteva disfuncţionalităţi, pe o perioadă de aproximativ 3 ore. Cauza ar fi transferul datelor înregistrate în aplicaţia folosită în Etapa I de vaccinare în cea folosită la Etapa a II-a. Dar situaţia este sub control, iar specialiştii STS asigură suportul necesar pentru buna funcţionare a acesteia.

Ce probleme informatice au fost la Etapa a doua de vaccinare

„Menţionăm că volumul cererilor a depăşit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment, aspect care a generat disconfort în rândul beneficiarilor. Reamintim cu acest prilej că programările la vaccinare sunt condiţionate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operaţiunii, cât şi de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv.

Cetăţenii din Bucureşti se pot programa la vaccinare şi în judeţul Ilfov. Menţionăm că, în Bucureşti, sunt deschise publicului pentru programare 7 centre de vaccinare având disponibile 25 de cabinete şi o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane cu prima doză şi cu rapel”, se mai menţionează în comunicat.

Vaccinare. Câte centru sunt pentru etapa a doua

În toată țara, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete şi o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză, dar şi cu rapel.

În plus, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare, sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Acestea asigură vaccinarea personalului din reţeaua proprie, conform Etapei a II-a din Strategia naţională privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România.

Bucureştenii au posibilitatea să se programeze la vaccinare şi în centrele de vaccinare disponibile la nivelul judeţului Ilfov, unde sunt disponibile 7.397 locuri libere; 9.300 locuri de vaccinare au fost deja ocupate din cursul zilei de ieri.

Cum se alocă dozele de vaccin

Alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producatoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce acestea ajung în România, aplicaţia se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Totodată, pentru gestionarea în condiţii optime de siguranţă a procesului de vaccinare, numărul centrelor de vaccinare active alocate populaţiei va fi suplimentat, gradual şi eficace, în concordanţă cu volumul solicitărilor populaţiei eligibile.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, potrivit Agerpres.