Urmează concedieri masive în rândul minerilor de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara

Urmează concedieri masive în rândul minerilor de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara

Peste 8.000 de mineri vor fi disponibilizați la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara și aproximativ 300, din Valea Jiului, vor avea aceeași soartă.

Peste 8.000 de angajați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara urmează să fie disponibilizați, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Energiei. În discuție intră 8.060 de salariați ai celor două complexuri, la care se adaugă 264 de la Compania Națională a Uraniului și 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.

Disponibilizări în masă la Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara

De asemenea, proiectul mai prevede ca persoanele disponibilizate să primească plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani, iar ordonanța se va aplica până la 31 decembrie 2032.

Acordarea plăților compensatorii este motivată prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Despre această problemă a vorbit Ionuț Popescu, ministrul Energiei. „Pentru companiile care sunt în insolvență, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Națională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziție sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine însemană reducerea emisiilor.

„Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație”

Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.

Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii.”, a spus Virgil Popescu la Digi 24.