Evenimentul Zilei > Social > Valea Jiului, tărâmul extremelor! Cât câștigă șefii minerilor ieșiți la proteste
Valea Jiului, tărâmul extremelor! Cât câștigă șefii minerilor ieșiți la proteste

Valea Jiului, tărâmul extremelor! Cât câștigă șefii minerilor ieșiți la proteste

Valea Jiului se bazează pe două scenarii total diferite. În timp ce minerii câștigă puțin peste 1.500 de lei lunar, directorii Complexului Energetic Hunedora primesc o dată pe lună 15.000 de lei în conturi.

Valea Jiului se bazează pe două scenarii total diferite. În timp ce minerii câștigă puțin peste 1.500 de lei lunar, directorii Complexului Energetic Hunedora primesc o dată pe lună 15.000 de lei în conturi.

Jurnaliștii au aflat declarațiile de avere ale oamenilor cu funcții de conducere de la Complexul Energetic Hunedoara.

Ioan Cristian Roşu câştigă 15.184 de lei lunar

Odată dobândită calitatea de administrator special, electricianul pensionat Ioan Cristian Roșu a fost nevoit să depună declarații de avere și de interese. A făcut-o la șapte luni de la numire, în data de 10 iunie 2020, în document menționând că, în ultimul an fiscal (adică până la finalul anului 2019), a încasat pentru activitatea prestată la Complexul Energetic Hunedoara suma de 15.184 de lei. Practic, pentru o lună și cinci zile.

La această indemnizație însemnată se mai adaugă și suma de 45.540 de lei, pe care a încasat-o, în cursul anului 2019, de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara.

Directorul General are un salariu de 15.922 de lei lunar

Directorul General din Valea Jiului, Samuel Dioane, încasează un salariu anual de 191.064 de lei (15.922 de lei lunar).

Acesta a activat, în trecut, ca muncitor necalificat, lăcătuș subteran, sondor și inginer mecanic la Mina Lonea. În 2006, a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, iar în 2008 a devenit șeful grupei de salvatori minieri de la această unitate de exploatare. În 2016, a fost numit șef serviciu transport electromecanic, apoi inginer-șef și director al Exploatării Miniere Lonea.

Ionuţ Conţ, director tehnic de dezvoltare câştigă 6.444 de lei lunar
Directorul tehnic de dezvoltare, Ioan Conţ, declară, în documentul completat, venituri salariale anuale de 77.339 de lei, iar directorul economic Carmen Tașcău un salariu anual de 71.674 de lei.

Directorul Comercial însasează 7.190 lei

Directorul Comercial, Nelu Ardelean, a încasat în ultimul an fiscal un salariu de 86.290 de lei, iar șefa de “juridic”, Dumitrela Gabriela Iosip, 97.500 de lei.

Cosmin Lucian Chiuzan, care ocupă funcția de director al Direcției Miniere, a încasat un salariu anual de 101.141 de lei. Soția acestuia a ocupat, până anul trecut, un post de consilier în cadrul Primăriei Petroșani.

În schimb, salariile celor mai vechi mineri depăşesc cu greu 1.500 de lei.

Minerii de la Mina Lupeni au protestat, închizându-se timp de șapte zile în subteran, aceştiia fiind nemulţumiţi de banii pe care îi câştigă şi condiţiile grele de muncă.