Cum vrea Ministerul Economiei să reorganizeze sectorul termoelectric

Cum vrea Ministerul Economiei să reorganizeze sectorul termoelectric

După proiectul blocat în instanţe de înfiinţare a două companii integrate naţionale de energie, Ministerul Economiei iese acum cu un alt plan, de creare a Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care să includă producători de energie şi cărbune.

Proiectul a fost discutat de ministrul economiei, Ion Ariton, în cadrul întîlnirii avute ieri cu Greg Konieczny, şeful pe România al Franklin Templeton și manager al Fondului Proprietatea (FP).

Potrivit unui anunţ al ministerului, cei doi oficiali au dezbătut aspecte referitoare la implicarea FP în activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, la care acesta deţine acţiuni.

"În acest context, s-a discutat şi despre înfiinţarea Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care să includă producători de energie şi cărbune", a precizat ministerul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

CE Oltenia, condus după modelul Petrom Potrivit informațiilor obținute de EVZ, CE Oltenia ar urma să cuprindă cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari și Craiova - și Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO). Proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea acestei companii este deja întocmit, împreună cu nota de fundamentare. În plus, în faza de negociere se află un memorandum de înțelegere cu FP, în mare parte întocmit. Fondul va avea, probabil, circa 20% la noua companie. Potrivit acestui memorandum, CE Oltenia va avea conducere dualistă, cu Comitet Director și Consiliu de Supraveghere, pe modelul OMV Petrom și BCR, management privat, listarea la Bursă trebuie să aibă loc într-un timp foarte scurt de la înființare și, mai ales, este necesară externalizarea părților neviabile din SNLO. "Ca grafic, respectând etapele din lege, mai devreme de patru luni după aprobarea proiectului prin HG, compania nu se poate înființa", ne-au declarat surse din piață. Crearea CE Hunedoara, mai complicată De cealaltă parte, CE Hunedoara ar urma să cuprindă cele patru mine viabile din Compania Națională a Huilei (CNH) și termocentralele Paroșeni și Deva. Înființarea acestei companii este însă mai complicată, întâi pentru că mai întâi trebuie aprobat un proiect pentru divizarea Termoelectrica, astfel încât centrala de la Paroșeni să devină filială. De asemenea, se pune problema cum vor trece la CE Hunedoara cele patru mine viabile ale CNH - prin cumpărare? CNH, unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat, ar urma să rămână cu aceste datorii și cu cele trei mine de cărbune care vor fi închise. Nici în privința SNLO discuțiile nu au fost simple, întrucât s-a pus problema dacă societatea va trece în CE Oltenia doar cu părțile viabile sau cu tot cu datorii și activele neviabile, care vor fi înlăturate ulterior. Proiectul de înființare a celor doi "giganți" naționali, Electra și Hidroenergetica, a fost blocat definitiv în instanță de sindicate. În plus, nici nu avea susținerea FMI sau a Băncii Mondiale, care militează mai degrabă pentru privatizări în sectorul energetic. Astfel, în ultimele negocieri cu FMI, autoritățile s-au angajat că vor vinde pachetele minoritare sau majoritare de acțiuni la cele trei complexuri energetice din Oltenia. De asemenea, la CNH, ANAF va continua procesul de executare a datoriilor societății, care în cele din urmă va duce la privatizarea activelor viabile și lichidarea celor nerentabile. Același proces se va aplica și la Termoelectrica, ale cărei active viabile vor fi pregătite pentru privatizare până în martie 2012.