ANUNŢUL Ministerului Energiei referitor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

ANUNŢUL Ministerului Energiei referitor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Proiectul realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se va regăsi în strategia energetică a României, întrucât în acest proiect s-a investit deja peste un miliard de euro, a declarat, astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

“E clar că există loc pentru industria nucleară şi pentru reactoarele 3 şi 4 în mai toate scenariile, pentru că noi deja am investit în aceste reactoare o sumă apreciabilă de bani, peste un miliard de euro cel puţin. Există deja infrastructură pentru care s-au plătit bani”, a susţinut Grigorescu. 

Potrivit acestuia, România are şi experienţa necesară pentru derularea acestui proiect. 

“Este una dintre resurse din a cărei exploatare ne întărim siguranţa energetică, pentru că avem un ciclu nuclear integrat, chiar dacă nu complet, cu o tehnologie nord-americană. Suntem singurii din regiune care avem această tehnologie şi această abilitate de a fi în continuare independenţi din acest punct de vedere”, a continuat Victor Grigorescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, cărbunele va rămâne şi el o resursă importantă a mixului energetic românesc. Potrivit ministrului, chiar dacă în 10-15 ani cărbunele îşi va redimensiona ponderea, acest lucru nu înseamnă dispariţia companiilor care produc energie din această resursă. 

În prezent, cărbunele asigură circa 30% din producţia naţională de electricitate din România, prin intermediul complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara, în timp ce resursa nucleară asigură aproximativ 20% din energia electrică generată la nivel naţional, prin intermediul reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă. România negociază în prezent cu compania chineză CGN realizarea reactoarelor 3 şi 4.

Pe de altă parte, Radu Dudău, coordonatorul strategiei energetice, a declarat că viabilitatea comercială a celor două reactoare viitoare de la Cernavodă depinde de condiţiile de finanţare – rata de recuperare a investiţiei, costul investiţiei şi preţul de referinţă despre care se vorbeşte în contractul de diferenţă. 

“Nivelul preţului negociat pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă va avea un impact foarte puternic în preţul final la consumator”, se arată în simulările care vor sta la baza strategiei energetice, prezentate azi de Ministerul Energiei.

Proiectul de colaborare a României cu China în domeniul energiei nucleare ridică semne de întrebare. Principala preocupare este costul celor două reactoare de la Cernavodă, evaluat în primă fază la 6,5 miliarde euro, dar şi preţul la care vor vrea să vândă energia pe termen lung. 

În Anglia, de pildă, China General Nuclear, împreună cu francezii de la EDF, va finanţa o centrală nucleară cu costuri estimate la 18 miliarde lire sterline. Pentru asta, li se va garanta un preţ de vânzare a electricităţii de 92,5 lire/MWh timp de 35 de ani, de aproape trei ori preţul actual de piaţă. În România, surse din piaţă ne-au spus că negocierile vizează un preţ de referinţă de 75 euro/MWh, garantat pe 20 de ani, însă Nuclearelectrica a infirmat. Citiţi mai multe despre negocierile cu chinezii aici