Acum, directorul sportiv al ardelenilor, Bogdan Mara, a anunţat că echipa antrenată de Dan Petrescu ia în calcul să nu mai joace meciul direct de luni seara.

Meciul Universitatea Craiova-CFR Cluj fusese programat luni, de la ora 20:30, şi putea stabili cine era devenea campioana României.

Acum, clujenii susţin că se tem de cazurile de Covid-19 apărute în staful oltenilor, deşi la ei chiar jucătorii au fost recent atinşi de noul coronavirus chinezesc.

În acest context, în care CFR Cluj caută amânarea sau chiar anularea finalei campionatului cu Universitatea Craiova, Oltenia fierbe.

În Bănie este pusă în pericol câştigarea primului titlu după o pauză de 29 de ani, astfel că anunţul ardelenilor a inflamat şi mai rău spiritele pe Ion Oblemenco.

În plus, anunţul lui Mara a reactivat o amintire dureroasă pentru suporterii oltenilor, care nu uită cum a pierdut Universitatea Craiova un titlu în 1973.

Nu orice titlu, ci chiar primul din istoria clubului! În 1973, Craiova şi Dinamo Bucureşti s-au luptat pentru campionatul care revenea în cele din urmă „câinilor roşii” după un meci dubios.

Alb-albaştrii nu începuseră tocmai bine sezonul 1972-73, iar la finalul turului echipa era pe 5, la 3 puncte de liderul Dinamo Bucureşti.

În acea toamnă, legendarul simbol Ion Oblemenco suferea două operaţii de ulcer duodenal, iar la cea de-a doua viaţa lui a fost pusă serios în pericol.

În retur, vedeta Băniei şi a Olteniei revenea pe teren şi Universitatea Craiova începea să se impună constant în campionat.

Rapidul pierdea cu 6-4 în Giuleşti, Dinamo pleca învinsă cu 1-0 din Bănie, iar Steaua era umilită pe fostul Stadion Republicii cu 6-2.

Când mai erau 5 etape înainte de final, fotbaliştii antrenaţi de Constantin Cernăianu erau pe prima poziţie şi aveau un avans de 4 puncte faţă de Dinamo şi CFR Cluj, care bifa cel mai bun sezon.

Inexplicabil, dar oltenii pierdeau chiar pe Centralul din Craiova cu Braşov, la care portarul Stere Adameche reuşea probabil meciul carierei.

De cealaltă parte, Dinamo trebuia să joace contra celor de la CFR Cluj, dar meciul a fost amânat, clujenii plecând să joace un meci amical la Bochum, facilitat, se spune, de greii din anturajul câinilor roşii.

S-a ajuns la data de 24 iunie 1973, când fuseseră programate ultimele două meciuri ale sezonului: Dinamo-CFR Cluj şi UTA-Universitatea Craiova.

Oltenii aveau nevoie de un punct pentru a-şi asigura primul titlu din istorie, având în vedere că echipa lui Cernăianu se afla pe locul 1, cu două puncte peste Dinamo.

Arădenii câştigă cu 1-0 prin golul lui Broşovschi din minutul 38, în timp ce Dinamo triumfa cu 4-0. Culmea, era exact scorul de care avea nevoie pentru titlu.

Craiova şi Dinamo erau la egalitate de puncte (n.r. – se acordau două puncte pentru victorie), dar echipa lui Cornel Dinu avea un golaveraj superior.

Mai exact, un gol peste olteni, suficient pentru a sufla campionatul Universităţii Craiova, ai cărei fani au dezvoltat de atunci o ură istorică pentru gruparea din Ştefan cel Mare.

Revanşa Băniei a venit însă un an mai târziu, odată cu primul titlu. „În sezonul competițional 1973 – 1974, Știința a ocupat primul loc în clasament de la început și până la sfârșit.

Ne întoarcem în timp. Mai exact, în ziua de 19 iunie 1974, când se disputa ultima etapă din campionatul românesc. Universitatea juca în deplasare la Ploiești, în timp ce contracandidata la titlu, rivala Dinamo București avea meci acasă cu FC Argeș.

Oltenii aveau nevoie de un punct în meciul cu deja retrogradata Petrolul pentru a deveni campioni. În eventualitatea în care Știința pierdea, iar „câinii” îi învingeau la șapte goluri diferență pe piteșteni, titlul se ducea la București.

Universitatea Craiova reușește să obțină o remiză albă la Ploiești, în timp ce Dinamo obținuse tot ceea ce depindea de ea: 7-0 acasă cu Argeș. Astfel, la cea de-a zecea ediţie din istorie jucată în Divizia „A”, Craiova ia campionatul.

Imediat după fluierul de final, tot orașul a ieșit în stradă în așteptarea celei ce din acea zi a devenit „Campioana Unei Mari Iubiri”.

Echipa Științei din acel meci: Oprea 8 – Negrilă 9, Bădin 8, Boc 10, Berneanu 7 – Strîmbeanu 9, Deselnicu 9, Ivan 8 – Niţă 7 (min. 56, Bălan 6), Oblemenco 7 (min. 85, Balaci), Ţarălungă 8.

Lotul complet al Universității Craiova din sezonul competițional 1973 – 1974: Oprea, Manta, Niculescu, Badin, Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Ivan, Niță, Balaci, Berneanu, Țarălungă, Oblemenco, Bălan, Pană, Boc, Ștefănescu, Marcu, Stănescu, Kiss, Chivu, Negrilă și Constantinescu. Antrenori: Constantin Cernăianu și Constantin  Oțet”, se arată pe ucv1948.ro.