Potrivit agenției ungare de știri MTI Zoltán Lomnici, în calitate de preşedinte al Consiliului Demnităţii Umane i-a vizitat la Penitenciarul Codlea pe cei doi deținuți. A fost însoțit de deputatul István Bajkai din partea Fidesz. Dosarul celor doi va fi rediscutat în 9 aprilie la ÎCCJ.  Lomnici și Bajkai au discutat și cu directorul penitenciarului și au susținut o conferință de presă. „Suntem convinşi că cei doi secui prizonieri politici ar trebui să fie eliberaţi, pentru că procedura a fost nedreaptă, dovezile sunt insuficiente pentru a se constata o răspundere penală”, a spus Zoltán Lomnici, citat de MTI. Acesta a adăugat că „în  cazul în care nu va avea loc anularea sentinţei şi eliberarea acestora, acest lucru ar însemna nu doar moartea dreptului, ci ar influenţa negativ şi relaţiile dintre cele două ţări”.

Fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei spune că toată Ungaria este cu ochii pe acest caz și că celor doi deținuți le sunt îngrădite drepturile, că nu li se permite să lucreze și, din acest motiv, pentru ei timpul trece foarte încet. Directorul penitenciarului a spus că asta este din cauză că acuzațiile aduse celor doi sunt foarte grave.

Potrivit lui Zoltán Lomnici, István Beke şi Zoltán Szőcs trebuie eliberaţi, indiferent dacă la 9 aprilie ICCJR va decide revizuirea sentinţei sau va admite contestaţia în anulare.

Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost acuzați că, în 2015 la Târgu Secuiesc, au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal de Ziua Națională a României.

 

 

Te-ar putea interesa și: