Ungaria ar putea bloca aderarea Republicii Moldova la UE

Ungaria ar putea bloca aderarea Republicii Moldova la UE Vadim Pistrinciuc / sursa foto: Instagram

Ungaria ar putea bloca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, se teme analistul Vadim Pistrinciuc, care explică și care ar fi motivele unui astfel de gest.

Ungaria ar putea bloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, chiar dacă majoritatea țărilor membre ale UE susțin acest demers.

Ungaria nu are probleme cu Republica Moldova

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, explică și de ce. Astfel, deși Ungaria nu are o problemă cu Republica Moldova, ea are multe de împărțit cu Ucraina. Țară pe care o acuză de neglijarea sau chiar persecutarea minorității maghiare

Ne puteți urmări și pe Google News

Și, astfel, potrivit lui Pistrinciuc, jocul geopolitic al Ungariei ar putea duce la amânarea lansării negocierilor de aderare și pentru Chișinău, nu doar pentru Kiev.

Vadim Pistrinciuc adaugă că decizia Consiliului European privind o eventuală lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova este una strict politică. Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice spune că Ungaria ar putea fi țara care va vota împotriva lansării negocierilor.

Jocul geopolitic al lui Viktor Orban

„Premierul Ungariei, Victor Orban, care trebuie și el să voteze în Consiliul European pentru începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, are pică pe Ucraina și zice că nu va vota. Sunt analiști care spun că o face la cheremul lui Putin, ca să arate că în UE nu toți sunt de acord cu susținerea necondiționată a Ucrainei.

Alții spun că o face pentru a obține beneficii din partea UE, pentru că Ungaria are blocate pachete de finanțare din cauza derapajelor de la valorile democratice. Eu vis-a-vis de acest subiect aș fi mai moderat, decizia de săptămâna viitoare nu depinde de Republica Moldova și nici nu depinde de lecțiile făcute sau nefăcute.

Pentru că lecțiile sunt făcute, am primit din partea Comisiei Europene recomandarea de a începe negocierile de aderare, dar este decizia politică a Consiliului European. Majoritatea membrilor sunt „pentru”, dar este acest „enfant terrible” al Uniunii Europene care este Victor Orban”, a spus Vadim Pistrinciuc la emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV, citat de IPN.

Ce va face Ungaria la Bruxelles

Pistrinciuc mai explică și că  decizia ca începerea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova să fie la pachet Ucraina nu aparține nici Chișinăului, nici Kievului, ci ține de aranjamentele din interiorul Uniunii Europene.

„S-ar putea ca în acest joc geopolitic Ungaria să blocheze Ucraina. Din câte știm, Ungaria nu are o problemă cu Republica Moldova. Decizia de a merge la pachet Ucraina – Republica Moldova nu este decizia noastră.

Așa cum avem noi țări care ne susțin mai mult decât altele, cum sunt România, Franța, Germania, la fel și Ucraina are în spate țări care o protejează mai mult. Este o decizie colectivă”, a mai spus directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Decizia cu privire la lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova va fi luată la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, din 14-15 decembrie.