Condiţia lui Viktor Orban privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Condiţia lui Viktor Orban privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană Sursa Foto: Administrația prezidențială ucraineană

Viktor Orban anunță mutarea fără de care Ucraina nu poate intra în UE. Cere să fie semnat un acord strategic.

Viktor Orban pune condiţii. Premierul Ungariei se opune procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană şi propune să fie semnat un acord strategic.

Propunerea lui Viktor Orban privind Ucraina

Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina în loc să înceapă negocierile de aderare cu această țară, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ungar a prezentat propunerea sa drept „o cale către un posibil compromis înaintea unui summit crucial al UE”, scrie Reuters.

„Clarificările” cerute de premierul ungar

Viktor Orban a reiterat că mai multe aspecte ar trebui să fie clarificate înainte de a putea începe discuțiile de aderare cu Ucraina.

„UE ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. Acest acord ar putea dura până la 5-10 ani. Haideți să le apropiem, deoarece decalajul este prea mare acum. Să dăm timp să lucrăm împreună. Iar când vom vedea că putem lucra împreună, atunci să aducem în discuție problema aderării", a declarat Orban într-un interviu la radioul de stat.

Viktor Orban a îndemnat la încetarea focului în Ucraina și a declarat că, dacă UE dorește să dea mai mulți bani Ucrainei, atunci ar trebui să înființeze un fond financiar separat în afara bugetului UE. Pe baza unui acord interguvernamental.

Consiliera lui Viktor Orban, declarație controversată la Sfântu Gheorghe. Cere autonomia așa-numitului ținut secuiesc

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Viktor Orban face interesul Rusiei, dar vrea banii Europei

Propunerea lui  Viktor Orban vine la o zi după ce oficialii UE au declarat că Ungaria este aproape de a debloca accesul la miliarde de euro din fondurile UE. Pe care Bruxelles-ul le-a suspendat.

Cei 27 de lideri naționali ai UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei Europene . De a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare imediat ce îndeplinește condițiile finale.

O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului. Ungaria fiind considerată principalul obstacol potențial. Prim-ministrul ungar a declarat în repetate rânduri că Ungaria nu va susține propunerea Comisiei în forma actuală.