Un nou val de căldură va lovi România. Meteorologii anunță temperaturi extreme

Un nou val de căldură va lovi România. Meteorologii anunță temperaturi extreme Schimbări climatice. Sursa: Arhiva EVZ

Țara noastră nu a scăpat de valurile de căldură, iar meteorologii anunță temperaturi ce pot ajunge și la 38 de grade Celsius. Aerul fierbinte din Africa va ajunge în Europa și va afecta și România.

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că România va fi lovită de un nou val de căldură în săptămânile care urmează.

Aerul cald din Africa va ajunge în zilele următoare în sud-vestul Europei, după care va afecta întreg continentul european. Temperaturile pentru începutul săptămânii viitoare vor fi mai ridicate decât în mod normal.

„Începând de miercuri ( 17 august), valul de căldură din zona de vest și sud a Europei se va deplasa și va influența și țara noastră, prin înregistrarea unor temperaturi la mijlocul zilei de 36-37, ajungând chiar până la 38 de grade”, a declarat Băncilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

După temperaturi extreme urmează ploi torențiale  

Directorul în cadrul ANM a avertizat că după valul de căldură ce va lovi țara noastră, o masă de aer rece va cuprinde toate regiunile, acesta fiind semnalul ploilor torențiale.

(...) „Se pot întâmpla și în următoarele zile şi care foarte probabil se va repeta la o intensitate şi extindere mai mare, la sfârşitul săptămânii viitoare”, a mai spus Băncilă.

Totodată, masa de aer cald va rămâne în zona de sud a țării, iar în intervalul 22 august- 29 septembrie se vor păstra aceleași temperaturi, puțin mai atenuate.

De asemenea, odată cu începutul lunii septembrie, temperaturile o să scadă treptat, dar vor predomina perioadele cu vreme caldă, la intensități variabile de la o regiune la alta.

„Faptul că ne ducem până în 12 septembrie cu temperaturi în medie mai ridicate și cu deficit de precipitații, precipitații normale sau pe alocuri uşor excedentare. Rămânând pe un fond termic mai cald ne duce cu gândul la acelaşi lucru. Până când nu este înlocuită această masă de aer cald de o masă de aer mai rece şi să ajungă să se amestece, astfel încât semnalul pentru temperaturi să fie unul normal, ne aşteptăm ca parte din aceste ploi să aibă o intensitate ridicate, în intervale scurte de timp", a precizat Elena Băncilă, scrie Antena 3.