Efectele schimbărilor climatice asupra organismului uman. 58% dintre boli au devenit mai agresive
- Iulia Moraru
- 11 august 2022, 07:09
Schimbările climatice își pun inevitabil amprenta asupra sănătății noastre și a organismului. Datele unui studiu arată că schimbările climatice nu au făcut decât să agraveze unele boli, peste 200 dintre acestea mergând înspre rău, agravându-se.
Cercetătorii de la Universitatea Mamoa din Hawaii au făcut un studiu care a arătat că schimbările climatice nu fac decât să agraveze bolile de care suferă oamenii. Astfel 58% dintre acestea s-au accentuat, pe listă regăsindu-se și malaria și holera. De asemenea, sistemul nostru imunitar este mult mai slăbit din cauza acestor schimbări.
Pericolele în ceea ce privește sănătatea oamenilor sunt mari, iar bolile ar putea suferi în continuare transformări, din cauza schimbărilor climatice tot mai frecvente în ultimii ani.
Cerceătorii au studiat ce consecințe au asupra organismului efectele climatice precum încălzirea, seceta, valurile de căldură, incendiile de vegetație, precipitațiile extreme, inundațiile, furtunile, creșterea nivelului mării, schimbările biogeochimice, dar și modificarea acoperirii solului.
Schimbările climatice influențează apariția bolilor
Astfel, s-a constatat că aceste fenomene meteo au agravat mai mult de jumătate din sutele de boli infecțioase cunoscute la oameni, inclusiv malaria și holera.
Cercetătorii au analizat peste 70.000 de lucrări științifice care au la bază exemple de legături directe între bolile cunoscute și schimbările climatice.
Prin urmare, oamenii de știință au descoperit că toate evenimentele climatice extreme comune și mai severe de încălzire globală au influențat bolile declanșate de viruși, bacterii, animale, ciuperci și plante.
Virușii, aduși mai aproape de oameni
Autorii studiului au mai arătat că schimbările climatice tot mai frecvente aduc agenții patogeni tot mai aproape de oameni, deoarece anumite fenomene ale temperaturii favorizează înmulțirea anumitor insecte sau animale, care ajută la răspândirea bolilor.
Este vorba despre proliferarea țânțarilor, căpușelor, puricilor, păsărilor și mamiferelor care sunt responsabile pentru răspândirea mai multor viruși și bacterii precum dengue, ciuma, boala Lyme și malaria.
De asemena, cercetătorii au legat valurile de căldură cu răspândirea crescută a bolilor transmise prin apă, cum ar fi Vibrio (infecții cauzate de bacterii) și gastroenterita, în timp ce furtunile, inundațiile și creșterea nivelului mării au fost legate de răspândirea holerei, a pneumoniei, tifoidei, hepatitei și bolilor respiratorii sau de piele, potrivit alephnews.ro.