Investiție franceză la proiectul de interconectare Grecia - Cipru - Israel

Investiție franceză la proiectul de interconectare Grecia - Cipru - Israel

Compania franceză Meridiam a achiziționat 49,9% din proiectul de interconectare electrică dintre Grecia, Cipru și Israel.

Meridiam cumpără un pachet minoritar din proiectul de interconectare

Compania franceză Meridiam a ajuns la un acord cu compania elenă de transport al energiei electrice ADMIE pentru achiziționarea unui pachet de 49,9% din proiectul de interconectare electrică Grecia - Cipru - Israel (Great Sea Interconnector - GSI), potrivit Bloomberg.

Citând surse familiare cu acest acord, Bloomberg precizează că fondul francez de investiții, care este în discuții cu ADMIE de multă vreme, va plăti 1,9 miliarde euro pentru achiziționarea a 49,9% din acțiunile GSI.

Acționariatul proiectului de interconectare Grecia - Cipru - Israel, deschis și pentru alți investitori

La rândul său, compania greacă de energie ADMIE își păstrează cota de 50,1%. Dar transportatorul elen de energie și-a arătat și deschiderea de a permite și altor investitori să intre în structura acționariatului proiectului de interconectare energetică.

Acordul prevede reprezentarea companiei Meridiam cu cinci membri în Consiliul de Administrație al entității de realizare a proiectului, în timp ce ADMIE va avea șase membri în Consiliul de Administrație.

Intrarea francezilor în proiect reduce riscurile geopolitice

Informațiile Bloomberg despre înțelegerea dintre ADMIE și fondul francez de investiții au fost confirmate de surse din Atena pentru ediția de Cipru a ziarului Kathimerini, care au vorbit despre un acord important care poate rezolva o mare parte din problemele apărute în trecut.

Prezența unui fond francez în schema de capital a Great Sea Interconnector este de așteptat să reducă riscul geopolitic al acestui mare proiect, un lucru care deosebit de important pentru Republica Cipru (Nicosia a ezitat multă vreme să se implice în proiectul Great Sea Interconnector de teama că Turcia ar putea bloca lucrările, ridicând pretenții asupra unor zone din Mediterana pe unde ar putea trece cablul interconector, cu riscul ca părțile implicate în proiect să piardă fondurile investite n.trad.), scrie Kathimerini.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)