Cipru, undă verde pentru cablul submarin de conectare cu Grecia
- Iuliu Vlădescu
- 18 septembrie 2024, 17:13
Autoritățile din Cipru au dat undă verde pentru cablul submarin de conectare electrică cu vecinii din Grecia.
Cipru nu va mai fi izolat energetic
Proiectul va contribui la eliminarea izolării energetice a Ciprului, deoarece sistemul național va fi interconectat cu sistemele transeuropene, a declarat ministrul cipriot al Energiei, Giorgos Papanastasiou
Guvernul cipriot a dat undă verde pentru implementarea proiectului de mare anvergură care vizează interconectarea electrică printr-un cablu submarin între Cipru şi Grecia. Anunțul în acest sens a fost făcut marţi dupa-amiază de ministrul cipriot al Energiei, Giorgos Papanastasiou.
Acordul final urmează să fie semnat în cadrul unei întâlniri dintre președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulidis, şi prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.
După finalizarea proiectului, cablul electric submarin va fi cel mai lung și va fi instalat la cea mai mare adâncime din lume. Concret, va avea o lungime de 1.240 de kilometri și va fi instalat la o adâncime de 3.000 de metri.
Ministrul cipriot al energiei a menționat că proiectul va contribui la eliminarea izolării energetice a Ciprului, deoarece sistemul național va fi interconectat cu sistemele transeuropene. El a mai spus că pe lângă rezolvarea problemei majore a securității energetice, proiectul va asigura și dezvoltarea economică a țării.
Proiectul, finanțat de UE
Proiectul va beneficia de finanţare de la UE în valoare de 657 de milioane de euro. Prin decizia de marți, a fost stabilită şi modalitatea prin care entitatea care va realiza proiectul va recupera o parte din costurile de implementare, urmând ca în perioada 2025 - 2029 să fie alocată o sumă de 25 milioane pe an din fonduri de stat și în special din sistemul de licitare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Pentru prima tranșă, va fi depus în parlametul cipriot un buget suplimentar, iar consumatorii nu vor fi taxaţi în mod direct pe perioada de 5 ani a lucrărilor de construcție.
Potrivit presei cipriote, dacă interconectarea nu va fi finalizată în cursul anului 2029, finanțarea proiectului Great Sea Interconnector va fi suspendată de Nicosia, urmând a fi reluată – pe cheltuiala consumatorilor – după ce proiectul va fi operațional. Dacă însă costurile executantului proiectului în cei cinci ani 2025-2029 vor fi mai mari de 125 de milioane de euro (ceea ce este aproape sigur), restul sumei va fi plătită de consumatori pe perioada exploatării cablului.
Înțelegere între Grecia și Cipru
În același timp, guvernul grec a acceptat să-şi asume 50% din riscul unei situații de urgență care ar duce la întreruperea proiectului. Pe de altă parte, nu s-a anunţat încă o decizie cu privire la posibilitatea ca Republica Cipru să participe încă de la început la proiectul de interconectare electrică cu o sumă de 100 de milioane de euro. (Autorităţile de la Nicosia se tem că proiectul ar putea fi blocat de Turcia care ridică pretenţii asupra unor zone prin care ar urma să treacă acest cablu n.trad.).
Adoptarea acestei hotărâri în această etapă este solicitată de operatorul elen pentru transportul energiei electrice, ADMIE, singura entitate care participă în prezent la realizarea proiectului, întrucât alocarea acestei sume de către Cipru i-ar înlesni atragerea de investitori și finanţatori, prioritară fiind obţinerea unui împrumut de aproximativ 500 de milioane de la Banca Europeană pentru Investiţii.
De notat că există şi informații cu privire la interesul manifestat faţă de acest proiect de către compania energetică de stat Taqa din Abu Dhab, un gigant energetic prezent în 14 țări și deţinând active de 52,8 miliarde de dolari, potrivit Protothema.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)