„Trăim vremuri care nu au mai existat nici în România, nici în Europa, nici în lume şi trebuie să avem grijă ca procedurile să nu ne omoare înaintea virusului”, și-a început discursul în Parlament ministrul Costache.

„Avem anchetă epidemiologică la toţi cei pozitivi de Covid-19 din România şi 94% sunt veniţi din Italia sau contacţi ai acelora. Am avut peste 40.000 de intrări în ţară care ne-au şi adus virusul în România”, a spus Costache.

Politicianul liberal a prezentat și un bilanț al stocurilor disponibile la nivel național: „În momentul de faţă, avem peste 10.000 de teste tip Real Time PCR, iar în paralel avem teste rapide. Numai în depozitele UNIFARM sunt 50.000 de teste rapide. Mai fiabile sunt testele de tip Real Time PCR, numai că acestea se realizează la indicaţii epidemiologice stricte”.

În prezent, în România „se face Real Time PCR în Bucureşti, la «Victor Babeş«, «Matei Balş», Spitalul Militar Central”. S-a deschis câte un centru și la ANSVSA şi la Institutul «Cantacuzino». În plus, afirmă Costache, „există trei centre private. La nivel naţional avem la Iaşi, Craiova, Constanţa, Cluj, Timişoara”.

În altă ordine de idei, ministrul propus al Sănătății a explicat care sunt fazele după care se ghidează MS: „În faza doi extindem aceste internări în reţeaua de pneumologie, având în vedere că este un virus cu tropism respirator şi mai ales din cauza complicaţiilor, sunt din sfera aparatului respirator, iar în faza trei, pe care vrem să o întârziem cât mai mult, vom merge spre celelalte spitale – spre spitalele mari de urgenţă”.