Un expert în sănătate a lansat un avertisment pentru turiști, să „se gândească de două ori” înainte de a vizita anumite zone din Statele Unite, printre care și renumitul parc de distracții Walt Disney World din Florida, din cauza amenințării viitoare a virusului Zika în țară.

Femeile gravide și cuplurile care vor să conceapă un copil ar trebui să fie în mod special atente atunci când decid să-și petreacă vacanța în state precum Florida, Texas și Louisiana, conform lui  Jimmy Whitworth, profesor de Sănătate Publică Internațională la Școala Londoneză de Igienă și Medicină Tropicală, scrie The Independent.

Există temeri, de asemenea, că Jocurile Olimpice din Brazilia, din această vară, ar putea faclitat răspândirea virusului Zika, virus ce poate produce anomalii ale belușilor, la naștere,  dacă mamele sunt infestate în timpul sarcinii.  

Într-o scrisoare transmisă Organizației Mondiale a Sănătății, 150 de medici de top, cercetători și experți în etică medicală, din întreaga lume, cer ca evenimentul global să fie mutat sau cel puțion amânat. Dar OMS a respins acest apel, susținând că Olimpiada nu „va influența ăn mod semnificativ răspândirea virusului”.

Whitworth a sugerat că situația s-ar putea înrăutăți, pe timpul căldurii de vară, permișând țânțarilor să se înmulțească. „În acest moment, dacă mi-ai spune că vrei să mergi la Disney World, mâine, eu ți-as spune: Ok, du-te, nu e nicio problemă! Pentu că nu cred că există țânțari în SUA în prezent. Dar vor fi, în două sau trei luni? Ei bine, da, pentru că situația se poate schimba”, a spus expertul britanic.

Cei care vor să conceapă copii sau femeile însărcinate ar trebui să aleagă alte zone din SUA, dacă pot. „Ar trebui să se gândească bine înainte și să ceară sfatul unui expert cu puțin timp înainte de a pleca”, a mai spus el.