Evenimentul Zilei > Social > Un celebru balerin este acuzat de hărțuire de colegele sale de la Opera din Iași. Opt femei au făcut plângere
Un celebru balerin este acuzat de hărțuire de colegele sale de la Opera din Iași. Opt femei au făcut plângere

Un celebru balerin este acuzat de hărțuire de colegele sale de la Opera din Iași. Opt femei au făcut plângere

Celebrul balerin Vlad Mărculescu, care a fost dat afară din instituție pe vremea managerului Beatrice Rancea și reangajat sub conducerea lui Daniel Șandru, este acuzat de un grup de balerine de hărțuire sexuală.

Vlad Mărculescu este acuzat că ar fi intrat de mai multe ori în vestiarul destinat balerinelor, unde acestea se schimbau. Astfel, balerinul le-a surprins dezbrăcate. În unele situații, acesta ar fi refuzat să iasă după ce a fost rugat. Așadar, el a fost alungat în urma țipetelor femeilor. Săptămâna trecută situația a luat amploare. A fost făcută o plângere semnată de opt balerine care a ajuns pe biroul managerului Andrei Fermeșanu.

În acest moment, Opera nu a demarat nicio investigație la nivel intern pentru a vedea dacă plângerea se confirmă sau nu. În același timp, Vlad Mărculescu a negat acuzațiile. Totuși, el a spus că singurele momente în care a intrat în vestiarul femeilor au fost cele în care a vrut să folosească chiuveta aflată la intrare să se spele. Acest lucru s-a întâmplat doar când ușa era deschisă, susține balerinul.

„I s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre, ce puteau să facă fetele?”

În spațiul destinat repetițiilor de balet care nu au loc pe Scena mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, balerinii au zonă de vestiare individualizată: bărbați și femei. Zonele sunt distincte. În plus, nu există puncte comune între ele deoarece sunt despărțite de un spațiu de 20-30 de metri.

În ultimele luni, s-au înmulțit reclamațiile cu privire la faptul că Vlad Mărculescu ar intra în vestiarul femeilor. Acest lucru s-ar fi întâmplat în special la finalul repetițiilor. În acele momente, balerinele fie făceau duș, fie se schimbau pentru a pleca acasă. Inițial, femeile au crezut că este o greșeală, dar astfel de evenimente s-ar fi repetat din ce în ce mai des în ultima perioadă.

Balerinele le-au mărturisit apropiaților că Vlad Mărculescu nu părăsea vestiarul decât cu dificultate sau cu scandal. „Nu ai cum să încurci vestiarele și nici să spui că există acolo ceva: resurse, apă, lumină, căldură, habar n-am, ce nu găsești în vestiarul bărbaților”, a explicat unul dintre angajații de la Departamentul Tehnic al instituției.

Balerinele nu au mai suportat și au făcut plângere

Mai întâi, femeile i-au spus despre incidente Cristinei Todi, șef-serviciu balet. Ele s-au plânse de atitudinea lui Mărculescu. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură administrativă, iar situația ar fi continuat. În acest context, balerinele au depus o plângere oficială la conducerea instituției de cultură.

Din cele 14 femei care s-au regăsit în situația de fi surprinse dezbrăcate în vestiar, cel puțin opt dintre ele au semnat o hârtie în care îl acuză pe Mărculescu de agresiune sexuală. „Intra în vestiar când era ușa închisă, fără să bată la ușă, i s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre și dacă nu a înțeles, au făcut și fetele o plângere. Ăsta este felul lui, îl știm de mic, de când lucrează aici, ne-am obișnuit cu el, dar acum a sărit calul: nu poți să intri într-un vestiar de fete când vrei tu”, a spus una dintre persoanele din zona de pregătire artistică de la Operă.

Plângerea stă de o săptămână în sertarul conducerii Operei

Andrei Fermeșanu, managerul Operei din Iași, a confirmat faptul că a fost primită o plângere pe numele lui Vlad Mărculescu. În același timp, el a precizat că nu s-a demarat nicio acțiune pe plan intern pentru că, momentan, aceasta se află la Oficiul Juridic. „Am primit plângerea respectivă și am trimis-o la Oficiul Juridic pentru un punct de vedere, pentru a vedea dacă este de competența noastră la nivel intern sau dacă trebuie să o trimitem la organele de cercetare penală”.

De altfel, și Vlad Mărculescu a declarat că are la cunoștință existența unor plângeri la adresa sa. De asemenea, el a mai adăugat că nu le-a văzut și că nimeni din conducerea Operei nu l-a chemat la vreo discuție. În plus, el nici nu ar fi fost înștiințat oficial că există o astfel de reclamație.

Balerinul neagă acuzațiile și acuză abuzuri asupra sa

Vlad Mărculescu a negat, integral, toate acuzațiile aduse de către balerine. A spus că folosește de opt ani de zile toaleta din vestiarul respectiv, unde merge pentru a se spăla la chiuveta aflată la intrare. Mai mult decât atât, el a mai precizat că nu a intrat niciodată când ușa a fost închisă la vestiar.

„Vă spun că nu am agresat pe nimeni, nici sexual, nici altfel. Sunt afirmațiile unor persoane care vor să folosească această situație, să o transforme într-un atac personal. Aceste două-trei persoane care au dat curs la declarații și plângeri asupra mea au împins și altele să semneze plângeri”, a declarat Vlad Mărculescu.

El a mai specificat că a simțit o presiune să se retragă la începutul anului din postul de „maestru asistent de balet”. Cu toate acestea, presiunile nu au devenit mai puține după ce s-a retras din funcția respectivă. Pe site-ul Operei, acesta încă figurează ca fiind asistent coregraf, pe lângă funcția de solist de balet, informează Ziarul de Iași.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: