Prăjitura care a stârnit un război. Adevărata rețetă a desertului Pavlova

Prăjitura care a stârnit un război. Adevărata rețetă a desertului Pavlova Sursă Historia

Pavlova este un desert foarte căutat în toată lumea, care a declanșat și un război culinar între două țări: Australia și Noua Zeelanda. Ambele își dispută rețeta.

Pavlova este un desert devenit tradițional în Australia și Noua Zeelanda, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Rețeta conține bezea și fructe de pădure și are legătură cu legendara balerină din Rusia.

Istoricii au declarat că desertul pe care astăzi îl știm drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926. Un bucătar din Wellington ar fi fost fascinat de dansatoare și i-ar fi făcut un desert pe măsură. Acesta conține două blaturi de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, fructe de pădure etc. Forma prăjiturii ar fi fost inspirată din ținuta de scenă a artistei.

Povestea legendarei balerine Pavlova

Despre Anna Pavlova, presa de la acea vreme scria că: „Nu dansează, se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. Ea era „diafană și delicată”, iar bucătarul a dorit un desert pe măsura dansatoarei care a revoluționat lumea baletului. Aceasta a murit la doar 49 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de prăjituri asemănătoare Pavlovei ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.

Rețeta desertului Pavlova

Ingrediente: 4 ouă un praf de sare 200 g de zahăr fin

Sursă Pixabay

1 linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb 2 lingurițe amidon de porumb esență de vanilie 500 ml de frișcă fructe de pădure, kiwi, mango sau orice fructe dorești

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150 grade. Se ia o foaie de hârtie de copt pe care se desenează un cerc cu un diametru de 20 cm, după care se tapetează o formă de copt cu hârtia de copt unsă cu unt și stropită cu puțină apă. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul treptat, câte o lingură. Se încorporează apoi, ușor, oțetul sau zeama de lămâie, esența de vanilie și amidonul.

Compoziția obținută se pune pe hârtia de copt, nivelând bine, cât să se acopere cercul desenat. Se lasă o mică adâncitură în centru. Se lasă la copt aproape o oră, până ce bezeaua va deveni crocantă deasupra. Se lasă la răcit în cuptor. Bezeaua se așează pe o farfurie mare, se presară fructele, se acoperă cu frișcă, iar deasupra se ornează cu restul de fructe, potrivit Palibo.