Evenimentul Zilei > Actualitate > Umilință maximă pentru ruși. Hoții le-au jefuit „avionul judecății de apoi”
Umilință maximă pentru ruși. Hoții le-au jefuit „avionul judecății de apoi”

Umilință maximă pentru ruși. Hoții le-au jefuit „avionul judecății de apoi”

Un avion militar Iliuşin Il-80, numit și „avionul Judecăţii de Apoi”, a fost jefuit pe un aeroport din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

Un jaf neobişnuit s-a produs chiar pe un aeroport militar din regiunea Rostov din sudul Rusiei. Hoții au pătruns prin efracție la bordul unui aparat de zbor Iliuşin Il-80, avion de comandă strategică în timp de război nuclear, numit şi „avion al Judecăţii de Apoi”, după cum relatează RIA Novosti, TASS şi Eho Moskvî. După descoperirea jafului, responsabilii aeroportului au alertat de urgență serviciile de Securitate pentru a-i prinde pe autori.

Avionul se afla pe aeroportul din Taganrog pentru lucrări planificate de modernizare, când mai multe persoane necunoscute au rupt sigiliul şi au deschis trapa din spatele avionului, pătrunzând în interior. Hoții au sustras 39 de echipamente militare din dotarea aparatului de zbor.

Deși autoritățile au ținut la secret lista echipamentelor furate, unii dintre experţii ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, consideră că printre acestea s-ar putea să figureze dispozitive de transmisie şi recepţie radio, echipamente pentru clasificarea informaţiilor vocale şi dispozitive de criptare.

Ce au urmărit hoții

Anchetatorii care cercetează cazul au descoperit o serie de urme, conform presei ruse, care avansează mai multe ipoteze despre cine ar putea fi autorii jafului: de la hoţii de metale până la furt în scop de spionaj, cu implicarea angajaţilor întreprinderii.

Experţii, citaţi de Gazeta.ru, se întreabă cu privire la măsurile de securitate în cazul acestui obiectiv, din moment ce „hoţii” au reuşit să pătrundă atât de uşor înăuntrul postului de comandă aerian al Forţelor armate ruse.

Despre furtul echipamentelor s-a aflat după ce şeful serviciului de securitate aeriană al întreprinderii „Beriev”, însărcinată cu lucrările de modernizare la aparatul de zbor, a sesizat poliţia la 4 decembrie, afirmând că au fost descoperite urme de spargere a aparatului.

Ce este Iliușin Il-80

Iliusin Il-80 este proiectat pe baza aparatului Iliusin II-86 și a fost destinat Comandamentului aerian de comandă strategică în cazul unui război nuclear. Avionul are la bord o paletă largă de echipamente radioelectronice. Armata rusă dispune în total de patru astfel de avioane de comandă.

Vara trecută, avionul care a fost jefuit a fost transmis Complexului tehnico-ştiinţific din Taganrog pentru lucrări de modernizare. Comandamentul Forţelor Aerospaţiale ruse spera că acesta va reveni în serviciu în 2021-2022.