Evenimentul ZileiInternationalUltimul decret nuclear al lui Trump

Ultimul decret nuclear al lui Trump

Ultimul decret nuclear al lui Trump
Unul din ultimele „executive orders” emise de Trump la Casa Albă se referă la un domeniu extrem de sensibil și strategic.

Ultimul decret nuclear al lui Trump, înainte de venirea lui Joe Biden la Casa Albă. El se referă la un domeniu extrem de sensibil și strategic. Este vorba de relansarea cercetărilor privind mini-centralele nucleare. Reactoare de mici dimensiuni. Pentru scop militar și spațial.

„Energia nucleară este esențială pentru securitatea națională a Statelor Unite. Acesta este motivul pentru care am întreprins o serie de acțiuni pentru a-i promova dezvoltarea și a-i facilita utilizarea”, se arată în documentul semnat de Trump.

„Scopul acestui decret este de a face un pas suplimentar important pentru revitalizarea industriei energiei nucleare din SUA”.

„Și să revigoreze programul de explorare spațială și dezvoltarea diverselor opțiuni energetice pentru nevoile naționale de apărare”, scrie Korii/Slate.

Documentul solicită ca NASA să lucreze, în termen de șase luni, la un raport de fezabilitate, până în 2040, pentru astfel de mini-centrale nucleare.

Și să stabilească o foaie comună de parcurs cu departamentele Energiei, Apărării și Comerțului, pentru „eforturi comune”.

Pe de altă parte, astfel de reactoare nucleare de dimensiuni reduse nu sunt o noutate. Ele sunt cele care pun în mișcare submarinele și portavioanele cu propulsie nucleară ale armatei SUA.

Obiectivul propus este de a valorifica aceste cunoștințe. Pentru a menține și a accentua dominația tehnologică a SUA. În spațiu dar și în teatrele de luptă terestre.

Uraniu super-îmbogățit

„Very small modular nuclear reactors”(vSMRs). Este numele dat de departamentul Apărării acestor mici reactoare nucleare.

Acest decret nuclear semnat de Donald Trump cere Departamentului Energiei să își transfere programul „High-Assay Low-Enriched Uranium (HALEU) în domeniul exploatării comerciale.

Acest program încearcă să producă un uraniu super-îmbogățit, permițând reactoare mai eficiente și mai durabile.

Longevitatea acestor reactoare ar găsi multe aplicații în sectorul spatial. Unde problema alimentării bazelor și a vehiculelor este una centrală.

Acest decret nuclear scoate în evidență recucerirea Lunii și călătoriile către Marte. Însă forțele armate ar putea beneficia de avantaje preioase cu aceste mini-reactoare.

Ușor de transportat, astfel de vSMRs-uri ar putea, în caz de conflict, să furnizeze o bază avansată pentru o perioadă semnificativă de timp.

Pentru a permite echipamentelor militare moderne, mari consumatoare de energie, să funcționeze fără oprire și să nu depindă de o sursă locală ipotetică.

În timp de pace, aceste mici reactoare îmbogățite și-ar putea găsi, de asemenea, utilitatea. Mai ales în cazul unor catastrofe naturale.

Rămâne de văzut ce va face administrația Biden cu accest proiect. O administrație ale cărei obiective spațiale par să difere de epoca Trump.


Accesează: