Reactoare nucleare portabile. Pentagonul vrea un gadget riscant
- Tudor Borcea
- 11 martie 2020, 02:05
Programul Pele va permite bazelor americane să dispună de o sursă de energie suficientă pentru a face față unei lipsă de aprovizionare cu electricitate. Însă americanii se expun la riscuri deloc neglijabile.
Pentagonul a lansat, luni, programul Pele prin atribuirea a trei contracte în valoare de 12 milioane de dolari fiecare grupurilor BWX Technologies, X-energy și Westinghouse Government Services.
Concret, programul Pele își propune să dezvolte un micro-reactor nuclear cu o putere de la 1 până la 5 megavati, cu o masă mai mică de 40 de tone și care poate fi transportat pe drum, pe calea ferată, pe mare sau pe calea aerului.
Departamentul american al Apărării folosește aproximativ 30 de terra-wați-oră de electricitate pe an și peste 10 milioane de galoane de carburant (38 milioane de litri) pe zi. Iar aceste consumuri vor crește.
Un reactor nuclear sigur, mic și mobil, va permite unităților să dispună de o alimentare cu energie proprie, aproape nelimitată, în scopul de a-și extinde sau consolideze operațiunile pe perioade prelungite peste tot în lume, a comunicat Pentagonul.
Micro-reactoarele ar reduce semnificativ nevoia de investiții într-o infrastructură electrică scumpă. Pentru aplicațiile civile, acestea ar putea fi mutate cu ușurință pentru a sprijini munca în timpul dezastrelor și pentru a oferi sprijin temporar sau pe termen lung infrastructurii critice, cum ar fi spitale, precum și către locații civile îndepărtate, unde furnizarea de energie electrică este dificilă, a pledat Pentagonul, scrie Zone Militaire.
Cele trei companii selectate pentru acest program au doi ani pentru concepe un micro-reactor nuclear. La final, doar una va fi selectată pentru a trece la următorul pas, care va consta în construirea și testarea unui prototip.
Pe de altă parte și în cadrul unui alt proiect, se dorește echiparea bazelor militare situate pe teritoriu american cu un alt tip de micro-reactoare nucleare, mai puternice decât cele ale programului Pele (între 2 și 10 megawați), denumite vSMR.