Ultimul barometru Avangarde. Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde, în intervalul 15.01.2021 – 17.01.2021, a relievat faptul că 73% dintre cei chestionați au spus că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Interesant este că în a doua parte a lunii decembrie procentul celor care declarau că România se îndreaptă într-o direcție greșită era de 74%!

Doar 15% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună.

Îngrijorați și nu prea, de pandemie

La întrebarea „Cât de îngrijorat sunteți dumneavoastră personal, astăzi, de pandemia Covid 19?”, 48% dintre intervievați au răspuns „îngrijorat”. „Foarte îngrijorat” au fost 11%, „puțin îngrijorat” – 27% și „deloc îngrijorat” – 13%.

Spre deosebire de luna decembrie a crescut procentul celor care sunt puțin sau deloc îngrijorați de pandemie (cu 6%), și a scăzut cel al celor foarte îngrijorați (cu 5%).

Barometrul a mai evidențiat că 77% dintre români doresc ca școlile să se reia pe 8 februarie. Doar 16% nu sunt de acord.

Cât despre acordul cu o nouă decizie de carantină totală pentru a ne proteja de pandemia Covid 19, 79% au declarat NU. Doar 17% sau pronunțat pentru.

Se remarcă că a crescut cu 9% procentul celor care nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală.

Vaccinare și eficiența vaccinului

Părerile sunt împărțite în privința vaccinării. Cu siguranță DA- au răspuns 35%, Încă nu sunt decis -27%, iar Cu siguranță NU- 30%.

Observăm că din a doua parte a lunii decembrie a crescut procentul celor care declară că se vor vaccina cu siguranță cu 5%, iar procentul celor care nu sunt deciși a scăzut.

Pro vaccinare s-au declarat 37%, Nu am o poziționare exactă – 27%, Împotriva vaccinării – 24%. Aici procentele sunt sensibil egale cu cele din decembrie.

Cât despre încrederea în eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid19 răspunsurile au fost echilibrate. 39% – mai degrabă NU, iar 35% – mai degrabă DA.

Faptul că Armata se ocupă de vaccinare în România este un lucru Bun în percepția a – 71% și Rău- 11%.

Cetățenii nu împărtășesc în mare parte viziunile politicienilor

„Considerați că Statul Român ar trebui să privatizeze și acele companii de stat care sunt profitabile?”. Covârșitor a fost răspunsul – 61% mai degrabă NU. Doar 31% au afirmat – mai degrabă DA.

La întrebarea „Dumneavoastră personal considerați că Sistemul Public de Asigurări de Sănătate ar trebui să fie privatizat”, răspunsurile au fost următoarele: Mai degrabă Da -12% și Mai degrabă NU -69%.

„De asemenea, considerați că spitalele ar fi bine să devină private, în număr cât mai mare?”. Mai degrabă Da -10% și Mai degrabă NU -74%.

Și, poate, cea mai spinoasă întrebare: „Din punctul dvs. de vedere Guvernul ar trebui să facă restructurări de personal în sistemul public (să concedieze bugetari)?”. Răspusuri Mai degrabă Da -44% și Mai degrabă NU -36%.

Procentele lipsă, până la 100% au avut răspunsul – nu știu/nu răspund.

Interviul a fost realizat în perioada 15.01.2021 – 17.01.2021 pe 710 subiecți prin metoda interviurilor telefonice. Marja de eroare a acestui sondaj este de +/- 3,5%.