Evenimentul ZileiSocialUltimul barometru Avangarde. Cum răspund românii la subiectele fierbinți ale momentului

Ultimul barometru Avangarde. Cum răspund românii la subiectele fierbinți ale momentului

Ultimul barometru Avangarde. Cum răspund românii la subiectele fierbinți ale momentului
Ultimul barometru de opinie realizat de Avangarde referitor la - epidemie, școală, sănătate, privatizare - redă părerile interesante ale românilor pe subiectele fierbinți ale momentului. 

Ultimul barometru Avangarde. Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde, în intervalul 15.01.2021 – 17.01.2021, a relievat faptul că 73% dintre cei chestionați au spus că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Interesant este că în a doua parte a lunii decembrie procentul celor care declarau că România se îndreaptă într-o direcție greșită era de 74%!

Doar 15% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună.

Îngrijorați și nu prea, de pandemie

La întrebarea „Cât de îngrijorat sunteți dumneavoastră personal, astăzi, de pandemia Covid 19?”, 48% dintre intervievați au răspuns „îngrijorat”. „Foarte îngrijorat” au fost 11%, „puțin îngrijorat” – 27% și „deloc îngrijorat” – 13%.

Spre deosebire de luna decembrie a crescut procentul celor care sunt puțin sau deloc îngrijorați de pandemie (cu 6%), și a scăzut cel al celor foarte îngrijorați (cu 5%).

Barometrul a mai evidențiat că 77% dintre români doresc ca școlile să se reia pe 8 februarie. Doar 16% nu sunt de acord.

Cât despre acordul cu o nouă decizie de carantină totală pentru a ne proteja de pandemia Covid 19, 79% au declarat NU. Doar 17% sau pronunțat pentru.

Se remarcă că a crescut cu 9% procentul celor care nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală.

Vaccinare și eficiența vaccinului

Părerile sunt împărțite în privința vaccinării. Cu siguranță DA- au răspuns 35%, Încă nu sunt decis -27%, iar Cu siguranță NU- 30%.

Observăm că din a doua parte a lunii decembrie a crescut procentul celor care declară că se vor vaccina cu siguranță cu 5%, iar procentul celor care nu sunt deciși a scăzut.

Pro vaccinare s-au declarat 37%, Nu am o poziționare exactă – 27%, Împotriva vaccinării – 24%. Aici procentele sunt sensibil egale cu cele din decembrie.

Cât despre încrederea în eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid19 răspunsurile au fost echilibrate. 39% – mai degrabă NU, iar 35% – mai degrabă DA.

Faptul că Armata se ocupă de vaccinare în România este un lucru Bun în percepția a – 71% și Rău- 11%.

Cetățenii nu împărtășesc în mare parte viziunile politicienilor

„Considerați că Statul Român ar trebui să privatizeze și acele companii de stat care sunt profitabile?”. Covârșitor a fost răspunsul – 61% mai degrabă NU. Doar 31% au afirmat – mai degrabă DA.

La întrebarea „Dumneavoastră personal considerați că Sistemul Public de Asigurări de Sănătate ar trebui să fie privatizat”, răspunsurile au fost următoarele: Mai degrabă Da -12% și Mai degrabă NU -69%.

„De asemenea, considerați că spitalele ar fi bine să devină private, în număr cât mai mare?”. Mai degrabă Da -10% și Mai degrabă NU -74%.

Și, poate, cea mai spinoasă întrebare: „Din punctul dvs. de vedere Guvernul ar trebui să facă restructurări de personal în sistemul public (să concedieze bugetari)?”. Răspusuri Mai degrabă Da -44% și Mai degrabă NU -36%.

Procentele lipsă, până la 100% au avut răspunsul – nu știu/nu răspund.

Interviul a fost realizat în perioada 15.01.2021 – 17.01.2021 pe 710 subiecți prin metoda interviurilor telefonice. Marja de eroare a acestui sondaj este de +/- 3,5%.


Accesează: