Sondaj 2021. Unul din doi angajați români vor să își schimbe locul de muncă. Ce caută

Sondaj 2021. Unul din doi angajați români vor să își schimbe locul de muncă. Ce caută

Potrivit unui sondaj de ultimă oră, realizat de platforma de recrutare BestJobs, unul din doi angajați ia în calcul schimbarea locului de muncă în 2021. Salariul și lipsa oportunităților în carieră sunt principalele motive.

Sondaj 2021. Mai bine de jumătate dintre angajații români spun că iau în calcul ca în acest an să-și schimbe locul de muncă.

54% dintre angajați vor să își schimbe, anul acesta, locul de muncă

54% dintre angajații români care au participat la sondaj spun că se gândesc să-și schimbe locul de muncă anul acesta. Mai mult, 28% au făcut chiar pași concreți în această direcție. Totuși, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut. Atunci șase din zece angajați români se declarau nemulțumiți de locul de muncă și se gândeau să-l schimbe.

Principalul criteriu de alegere a unui job

Deși perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români (39%) aleg un job sau altul. Aproape 29% afirmă că aveau în plan să-și schimbe locul de muncă de dinainte de pandemie. Pentru 27%, însă, principalul motiv este că nu consideră că au suficiente oportunități de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai bine de 15% dintre respondenți analizează chiar opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate, iar 19% se gândesc acum mai mult decât înainte de pandemie la perspectiva unui job în străinătate.

În privința beneficiilor extrasalariale, cei mai mulți angajați își doresc ca angajatorul să le ofere în acest an bonusuri de performanță (58%) și programe de dezvoltare profesională (48%).  Pentru mulți dintre ei contează și asigurările de sănătate private (24%), pensiile private (22%) sau programele de mentorat și de dezvoltare personală (21%).

Sondaj 2021. Angajații români se tem că le vor scădea veniturile în 2021

Cea mai mare temere a angajaților români în 2021 este că le vor scădea veniturile (28%). Alți 27% se tem că ar putea prelua mai multe responsabilități din cauza lipsei de personal. Dacă angajatorul i-ar anunța că urmează să le scadă salariul, 57% dintre respondenții spun că ar accepta.  Dar și-ar căuta imediat un alt job. Doar puțin peste 15% dintre angajații intervievați afirmă că și-ar da demisia pe loc.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 5-12 ianuarie, pe un eșantion de 1.171 de utilizatori de internet.