Evenimentul ZileiActualitateSondaj IRES la început de an: Doar un român din zece se așteaptă la venituri mai mari

Sondaj IRES la început de an: Doar un român din zece se așteaptă la venituri mai mari

Sondaj IRES la început de an: Doar un român din zece se așteaptă la venituri mai mari
Doar un român din zece se așteaptă să obțină venituri mai mari în anul 2021, conform unui sondaj de opinie realizat de IRES. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns cred că vor câștiga la fel ca și anul trecut.

Doar un român din zece se așteaptă să obțină venituri mai mari în anul 2021, conform unui sondaj de opinie realizat de IRES. Cei mai mulți dintre români, 75%, cred că anul 2021 va fi mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat. În marea lor majoritate, românii sunt de acord că 2020 a fost un an prost pentru România. Informațiile apar într-un sondaj de opinie al IRES, intitulat „Cum văd românii anul 2021? Speranțe și predicții”.

Două treimi dintre români nu cred că economia României își va reveni complet, în 2021, după efectele pandemiei de COVID-19.

Jumătate dintre români, cred că România ar putea fi lovită, în 2021, de un al treilea val de COVID-19, mai periculos. Pe de altă parte, doar o treime dintre ei cred că țara noastră va reuși să atingă ținta de vaccinare propusă.

Planuri pentru 2021

Conform datelor IRES, în 2021, 64% dintre cei intervievați și-au propus să meargă mai des la biserică. Un procent de 39% intenționează să obțină venituri mai mari, iar 4 din 10 vor să înceapă o dietă. Aproape la fel de mulți, 43% și-au propus să se vaccineze, indiferent pentru ce boală.

De partea cealaltă, circa 10% dintre cei care au răspuns intenționează să înceapă o afacere în acest an. Alți 13% vor să-și schimbe locul de muncă, iar alți 12% vor să facă altceva decât în prezent.

Doar 10% dintre români au de gând să se mute înr-o altă locuință, iar 9% sunt pesimiști în legătură cu starea de sănătate, estimând că se vor îmbolnăvi. Și mai puțini (4%) sunt cei care se gândesc să facă un împrumut mai mare de 10.000 euro.

Ce cred românii despre venituri

Jumătate dintre respondenți (51%) cred că veniturile lor vor rămâne la fel în acest an, iar o treime apreciază chiar că or scădea. Procentul celor care cred într-o majorare a acestora este de doar 1%.

Cei care au o părere pozitivă despre viitoarea situație economică persoane tinere, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Sondaj IRES despre drepturile cetățenești

Peste 6 din 10 respondenți (65%) consideră că, anul acesta, se vor restrânge și alte drepturi cetățenești în contextul epidemiologic. Aceștia provin în mare măsură din rândul persoanelor cu vârsta peste 51 de ani. De asemenea, părerea este împărtășită de cei cu educație scăzută și de cei care locuiesc în mediul rural.

Numărul celor care cred că anul acesta vor putea merge în vacanță fără să fie obligați să suporte alte restricții este mai mic de jumătate. Doar 44% dintre români sunt de părere că-și vor face vacanțele la munte și la mare, în țară. Cea mai mare parte a acestora, 53%, sunt de părere că restricțiile vor fi menținute și în viitor.

Concluziile ultimului sondaj IRES

În concluzie, românii au început 2021 într-o stare de pesimism cu privire la situația generală din România. Ei au mari așteptări pentru viitor, sperând să fie mai bun în plan personal și general. Pe de altă parte, au temeri legate de evoluția pandemiei și de reușita campaniei de vaccinare.

Acest sondaj IRES a fost realizat în perioada 7-8 ianuarie. Cercetarea a fost făcută pe un eșantion de 1.030 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

Citește și:

Primul sondaj la guvernare. Românii nu au încredere în echipa Cîțu


Accesează: