Evenimentul Zilei > International > Ultima zbatere a Stângii: Alegerile din Polonia, contestate în Justiție
Ultima zbatere a Stângii: Alegerile din Polonia, contestate în Justiție

Ultima zbatere a Stângii: Alegerile din Polonia, contestate în Justiție

Opoziția poloneză a apreciat că „ansamblul aparatului de stat” a „încălcat legea”, sprijinindu-l pe Andrzej Duda, președintele în exercițiu.

Principala coaliție de opoziție din Polonia a anunțat joi că a depus contestație la Curtea Supremă față de rezultatul alegerilor prezidențiale din 12 iulie, câștigate de Duda.

Platforma Civică (PO), al cărei candidat, Rafal Trzaskowski, a pierdut strâns scrutinul, a invocat neregularitățile și lipsa de imparțialitate a televiziunii publice.

„Am cerut ca alegerile să fie declarate invalide”, a declarat liderul Platformei Civice, Borys Budka, ziariștilor.

Alegerile nu ar fi fost nici „echitabile”, nici „cinstite”, a adăugat Budka, afirmând că „ansamblul aparatului de stat” ar fi „încălcat legea”, sprijinindu-l pe Andrzej Duda.

Președintele în exercițiu a câștigat alegerile cu 51%, față de 49% cât a obținut Trzaskowski.

Plângerea cuprinde mărturii de la 2000 de persoane, care vorbesc despre probleme legate de înscrierea pe listele de alegători, despre faptul că documentele cerute nu au fost trimise la timp sau de participarea la alegeri a cetățenilor străini, informează AFP.

Deputata de stânga, Barbara Nowacka, membră a Coaliției civice, a declarat că alegerile nu au fost „cinstite”.

Elzbieta Witek, președinta Dietei, camera inferioară a Parlamentului, și membră a formațiunii conservatoare de guvenământ, PiS, a subliniat că „oricine poate face apel”.

„Aceste apeluri vor fi examinate”, a adăugat ea, afirmând că se îndoiește că ar putea „avea un impact asupra rezultatului votului”.

În conformitate cu Constituția, Curtea Supremă are termen până pe 3 august pentru a se pronunța asupra validității scrutinului.

Observatori din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat luni că votul a fost „denaturat” de relatările părtinitoare ale televiziunii publice.

Campania electorală și „relatările de către media publice au fost marcate de o retotică homofobă, xenofobă și antisemită”, se arată într-un comunicat al oficiului OSCE.

În timpul campaniei, Andrzej Duda, care a militat pentru protejarea familiei tradiționale, ca instituție de bază a societății, a denunțat „ideologia LGBT”, adopțiile de copii de către cuplurile homosexuale și l-a acuzat pe rivalul său că nu respinge cererile de despăgubiri formulate de evrei pentru Al Doilea Război Mondial, deoarece acestea ar trebui să fie adresate Germaniei.

În timpul războiului, Polonia s-a aflat sub ocupația nazistă.