UE cere eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Reacțiile cancelariilor occidentale au fost, marți unanime. Vladimir Putin trebuie să-l elibereze urgent și necondiționat pe Navalnîi.

Cu două zile înaintea venirii sale la Moscova, șeful diplomației blocului comunitar a cerut eliberarea lui Navalnîi.

Șeful dilomației UE, Josep Borrell, a spus că această condamnare a lui Alexei Navalnîi contravine angajamentelor internaționale ale Rusiei.

„Condamnarea lui Aleksei Navalnîi încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei în cea ce priveşte statul de drept şi libertăţile fundamentale”, a scris Borrell pe Twitter. „Cer eliberarea lui imediată”, a adăugat el.

UE cere eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Un tribunal moscovit l-a condamnat la trei ani și jumătate cu închisoarea

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Alexei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare.

Instanța a decis că Navalnîi a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014.

Termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu.

Marți, Marea Britanie, SUA, Franța și Germania au cerut eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a respins acuzațiile occidentale și a spus că Navalnîi nu trebuie legat de relațiile cu Rusia.

Disidentul a fost arestat la 17 ianuarie, la Moscova, după ce s-a întors din Germania. Navalnîi a primit îngrijiri la un spital din Berlin după ce a fost otrăvit, în luna august.

Mai multe laboratoare occidentale afirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din familia Novociok. Este un agent neurotoxic dezvoltat de URSS ca armă chimică.

Alexei Navalnîi îl acuză direct pe Vladimir Putin că a pus la cale asasinarea sa. Liderul de la Kremlin a negat orice implicare.

Cu toate acestea, Putin a comentat că, dacă serviciile rusești doreau moartea lui Navalnîi, „treaba era făcută”.

Foto: Facebook