“Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt ridiculizați în mod deschis de presa în diverse limbi controlată de statul rus care, în unele cazuri, a lansat afirmații absurde că vaccinurile vor transforma oamenii în maimuțe”, a menționat Josep Borrell într-o postare pe blog. “Astfel de povești sunt aparent direcționate către state unde Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin, Sputnik V”, a adăugat Borrell, menționând că aceste măsuri pun în pericol sănătatea publică în contextul pandemiei de coronavirus.

Josep Borrell nu a furnizat exemple specifice. Moscova a negat în repetate rânduri aceste acuzații și acuză că Sputnik V este ținta unei campanii de dezinformare susținută din străinătate. Fondul suveran rus (RDIF), organism responsabil cu promovarea vaccinului în străinătate, nu a comentat deocamdată afirmațiile lui Borrell. Nici Roskomnadzor, organismul rus de monitorizare a presei și comunicațiilor din țară, nu a comentat.

Când producătorul farmaceutic AstraZeneca, care a colaborat cu Universitatea Oxford pe tema vaccinului, a stopat în luna septembrie studiile clinice din cauza unei inexplicabile afecțiuni a unui voluntar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis jurnaliștilor că Sputnik V este mai de încredere deoarece are la bază un adenovirus găsit la oameni, în timp de posibilul vaccin britanic este “un vaccin de maimuță”.

Studiile clinice ale vaccinului, care folosesc o versiune biosintetizată a unui virus gripal comun inofensiv depistat la cimpanzei pentru a instrui celulele umane să producă antigeni, au fost reluate în Marea Britanie la câteva zile după ce au primit undă verde din partea organismelor din domeniu.

Rusia a livrat săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva coronavirusului în Argentina, ca parte a unui acord de zece milioane de doze și a semnat mai multe acorduri de livrare cu alte țări latino-americane și state asiatice. Vaccinul rusesc costă mai puțin de 20 de dolari pentru ambele doze de vaccin necesar pentru persoană. (www.reuters.com )

Traducere: Cristi Stoica