Evenimentul Zilei > Actualitate > Uciderea ursului Arthur schimbă legea. Străinii nu vor mai vâna în România
Uciderea ursului Arthur schimbă legea. Străinii nu vor mai vâna în România

Uciderea ursului Arthur schimbă legea. Străinii nu vor mai vâna în România

Uciderea ursului Arthur de către prințul austriac Emanuel von Liechtenstein l-a făcut pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, să anunţe o măsură care interzice străinilor să mai vâneze în România.

Uciderea ursului Arthur, o veste proastă pentru străini. Nu vor mai vâna în România. „Am modificat ordinele de derogare, astfel încât totul să fie mult mai clar. Intervenția să se desfășoare în maxim 15 zile și să se facă de către Asociația care se ocupă de zona respectivă.

Foarte pe scurt: turiștii străini nu vor putea veni în România la vânătoare. Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii.

Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a explicat Tanczos Barna la Realitatea PLUS.

Practic, ministrul Mediului a subliniat că împușcarea animalelor din categoria speciilor protejate, precum ursul și lupul, să fie făcută, în baza derogărilor date de minister. Derogări date doar de membrii asociațiilor de vânătoare și nu de alți vânători, din exteriorul acestora.
În noul context, valabilitatea derogărilor date de minister va fi scurtată de la 60 de zile la 15 zile. Va fi nevoie de depunerea unui nou dosar dacă în acest interval ursul pentru care s-a dat derogare nu este extras.

Uciderea ursului Arthur, o veste proastă pentru străini

„De când nu mai există vânătoare, aceste derogări au fost tot timpul o discuție în minister. Derogările stăteau și șase luni nepuse în practică. Au fost scurtate apoi la 60 de zile, timp în care să se facă extragerea. Am decis ca derogările să fie valabile 15 zile și, începând de astăzi, interzicem ca altcineva decât asociația să facă extragerea. Această interdicție nu exista până acum.

Altfel spus, fiecare ordin de derogare pentru urs va conține de acum cele două prevederi suplimentare: valabilitatea de 15 zile și obligativitatea realizării recoltării exclusiv de către personalul tehnic al gestionarului fondului de vânătoare care solicită derogarea”, a completat Tanczos Barna într-o altă intervenţie, la Digi24.

Conform ultimelor informaţii, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a deschis un dosar penal in rem după uciderea ursului Arthur.

În paralel, Garda de Mediu și Garda Forestieră se ocupă de alte investigații  de vizează acest caz. Vânătoarea de urși este interzisă în România pentru că ursul este protejat şi de legislația națională, și de cea europeană, prin Convenția de la Berna. Astfel, ursul brun este inclus pe lista speciilor protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement.
sursa foto