Veste mare pe piața imobiliară. Poți să-ți cumperi mai ieftin un apartament

Veste mare pe piața imobiliară. Poți să-ți cumperi mai ieftin un apartament Apartamente / Sursa foto: Arhiva EVZ

Apariția legii privind reforma fiscală a dus la modificarea politicii fiscale în ceea ce privește TVA-ul la locuințe. Noua lege aduce în discuție o majorare de cotă (de la 5%, cât e acum, la 9%). De asemenea, apar și un set nou de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a putea beneficia de cota redusă de TVA.

Cei care încheie un contract până la final de an și plătesc în avans pentru achiziționarea unei locuințe vor putea plăti 5% TVA chiar dacă livrarea este în 2024.

Noutățile se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024

După cum apare în Legea 296/2023, cota redusă de TVA, care din 2024 va fi de 9%, se va aplica numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, a căror valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.

Legea prevede și faptul că TVA-ul redus se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condiția caracterului locuibil pentru aplicarea cotei reduse de TVA nu e nouă. În 2022 au apărut și primele clarificări în legătură cu acest aspect. S-au stabilit atunci, prin Legea 301/2022, mai multe condiții pentru ca locuințele să poată fi considerate locuibile ca atare, dar nu și dotările exacte.

Pe lângă măsurile amintite, legea modifică definiția locuințelor care pot fi locuite ca atare. Aceasta stabilește detalii privind structura și dotările necesare. Noutățile urmează să se aplice din ianuarie 2024.

Potrivit Legii 296/2023, cota de 9% ar urma să se aplice numai pentru locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996 a locuinţei. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991.

TVA la locuințe de 9%

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota de TVA de 9%?

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi, după cum arată avocatnet.ro. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

  1. acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive;
  2. acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  3. sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
  4. finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, geamuri, ușă de/ la intrare;
  5. finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  6. instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  7. instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

Cota de 5% nu dispare de tot din start. Persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși vor putea beneficia, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de actuala cotă redusă de TVA de 5%.