România, pata neagră din UE. Probleme grave la colectarea TVA

România, pata neagră din UE. Probleme grave la colectarea TVA Sursă: Fotografescu | Dreamstime.com

Țara noastră reușește din nou să se facă remarcată într-un mod negativ în UE. Comisia europeană a scos la iveală punctele slabe ale României în ceea ce privește colectarea TVA.

România este cuprinsă într-un studiu de caz întocmit de Comisia Europeană. Experții tratează situația colectării TVA în statele dezvoltate ale Europei. Țara noastră este poziționată pe un loc rușinos în topul respectiv.

România, codașă la colectarea TVA

Comisia europeană a întocmit raportul anual legat de încasările care provin din TVA. Țara noastră are un capitol distinct în analiza respectivă.  Motivul este legat de cifrele îngrijorătoare scoase la lumină. Experții au denumit raportul care ne vizează în mod direct,  „România – studiu de caz privind deficitul ridicat şi persistent de încasare de TVA”.

Față de alte state vecine țara noastră înregistrat un deficit semnificativ în acest sens. Încă din anul 2000, România a oscilat în jurul pragului de 30%.  Mai mult,  Taxa pe valoare adăugata a fost mult mai mare decât în oricare alt stat membru al Uniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Spre deosebire de alte ţări din UE, România a înregistrat un deficit persistent şi ridicat de încasare de TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an în care s-a studiat deficitul de încasare de TVA, acest deficit a oscilat deasupra pragului de 30 la sută.”. arată raportul CE.

Conform analizei reprezentanților Comisiei Europene, în intervalul 2013-2021, valoarea TVA în România a oscilat între 33,2% și 39,7%.

Deficit de încasare de 36%

Țara noastră are un deficit de încasare a taxei pe valoarea adăugată de aproximativ 36%. Datele strânse de experții Comisiei Europene arată că Guvernul nu ar încasa 45 de miliarde de lei din totalul taxelor. Lacunele în ceea ce privește încasarea TVA, nu au legătură doar cu evaziunea fiscală.

Reprezentanții CE spun că jumătate din deficit a fost format din cauza cotelor reduse. Experții financiari străini cred că țara noastră ar trebui să încaseze 19% TVA în cazul tuturor tranzacțiilor.

TVA, raport al Comisiei Europene legat de deficitul de colectare din România

Sursa: arhiva EVZ

România, cel mai mare Gap din UE în ceea ce privește încasarea TVA

Țara noastră nu este singura care lacune serioase la acest capitol. Experții spun că statele UE au pierdut  din cauza deficitului de încasare a Taxei pe valoarea adăugată peste 61 de miliarde de euro.

Reprezentanții CE spun că în România au fost create condiții favorabile pentru îmbunătățirea conformității la plata TVA. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt vizibile.

,,Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea ratei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 şi încă 1 punct procentual în 2017. Această reducere semnificativă a ratei nu a avut un impact vizibil asupra evoluţiei deficitului de conformitate la plata TVA.”, arată analiza.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a impus schimbări majore în modul de operare.  Companiile mari din România au obligația de a transmite informațiile fiscale printr-un nou sistem. Mai nou, inclusiv intreprinderile mici și mijlocii au această îndatorire. Din 2025, autoritățile intenționează să impună regula și în cazul companiilor mici.