Votul din parlamentul de la Ankara are loc pe fondul pericolului escaladării războiului civil dintre forțele Guvernului de Uniune Naţională (GNA) al premierului Fayez al-Serraj și cele ale mareşalului Khalifa Haftar.

Decizia a fost adoptată cu ușurință de majoritatea parlamentară formată din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere) condus de președintele Recep Tayyip Erdogan şi aliatul său de extremă-dreapta, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP).

Parlamentul a fost convocat într-o sesiune de urgenţă pentru a discuta moţiunea ce va permite guvernului să decidă calendarul şi scopul desfăşurării trupelor, precum şi dimensiunea forțelor armate ce urmează să staționeze în Libia.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat, înainte de votul din parlament, că Ankara speră ca adoptarea acestui mandat să constituie un mesaj de descurajare pentru părţile beligerante și să ducă la atenuarea conflictului.

Turcia sprijină Guvernul de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, despre care președintele Erdogan afirmă că ar fi cerut ajutorul în trupe. Guvernul libian al prim-ministrului Fayez al-Serraj este recunoscut pe plan internaţional și luptă pentru putere împotriva unei administraţii rivale, care are sediul în estul ţării, condusă de mareşalul Khalifa Haftar.

Ankara a trimis deja echipamente militare pentru GNA, în pofida embargoului impus de Naţiunile Unite, potrivit unui raport ONU, citat de Reuters, şi a declarat că va continua să-i acorde sprijin. Pe de altă parte, orţele mareşalului Haftar au primit sprijin din partea Rusiei, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Iordaniei.

Te-ar putea interesa și: