Turcia îi face „curte” Republicii Moldova. Care este interesul lui Erdogan

Turcia îi face „curte” Republicii Moldova. Care este interesul lui Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vrea să-și subordoneze liceele Orizont din Republica Moldova și mizează pe ajutorul lui Igor Dodon, căruia i-a mulțumit pentru extrădarea celor 7 profesori turci.

„Turcia se așteaptă ca Republica Moldova să extindă cooperarea cu țara noastră prin transferul școlile conduse de Organizația Teroristă Fetullah (FETO) – gruparea din spatele loviturii de stat în Turcia înăbușite în luna iulie, 2016 – către o organizație „responsabilă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Președinției turce.

„Turcia mulțumește Moldovei pentru cooperare în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan jurnaliștilor, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu Igor Dodon.

„Ministerul Educației din Republica Moldova și Fundația Maarif din Turcia ar putea colabora în privința acestei probleme”, a mai spus Erdogan. Cei doi lideri de stat au semnat o declarație comună de parteneriat strategic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este doar o bucată de hârtie”, a menționat președintele turc. „În acest fel, relațiile noastre au fost ridicate la nivelul unui parteneriat strategic. Astfel, va fi instituit un mecanism de cooperare strategică la nivel înalt, care presupune întâlniri la fiecare doi ani. Interesele vitale au fost acceptate fără ezitare atunci când a fost vorba, mai ales, de lupta noastră comună împotriva oamenilor din gruparea FETO”.

Amintim că cei șapte profesori turci, expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018, au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat, Fethullah Gulen. Gestul autorităților din Republica Moldova a stârnit rumoare în comunitatea internațională.

La data de 11 iunie 2019, CEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

La mijlocului lunii decembrie, 2019, fiica fostului director al liceelor „Orizont” din Moldova, în vârstă de 24 de ani, a fost reținută la București, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, însă autoritățile române au respins cererea de extrădare.și au dispus eliberarea femeii.

Reamintim că șase jurnalişti şi un contabil de la un ziar de opoziţie turc au fost condamnaţi vineri, 27 decembrie 2019, la închisoare de către un tribunal din Istanbul pentru presupus sprijin acordat reţelei conduse de clericul Fethullah Gulen, potrivit AFP.

FETO este considerată organizație teroristă din Turcia, iar activitățile sale pe teritoriul statului sunt interzise. Liderul organizației, predicatorul și scriitorul Fetullah Gulen, este acuzat de tentativă de lovitură de stat.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul pe 2019 privind respectarea libertăţii presei în lume, stabilit de către către Reporteri fără Frontiere, notează g4media.ro.