Evenimentul Zilei > International > Turcia. Erdogan a început războiul cu social media
Turcia. Erdogan a început războiul cu social media

Turcia. Erdogan a început războiul cu social media

Twitter și Facebook sunt deja atent urmărite de guvernul turc și numeroase procese pentru „insultarea șefului statului” sau „propagandă teroristă” au fost intentate pe baza unor simple tweet-uri.

Autorităţile turce au impus miercuri o primă serie de amenzi principalelor reţele sociale, inclusiv Twitter, Facebook şi Instagram, pentru încălcarea unei legi controversate care întăreşte în mod considerabil puterea autorităţilor pe aceste platforme, transmite AFP.

„O amendă de 10 milioane de lire (aproape un milion de euro) a fost impusă furnizorilor de reţele sociale Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube şi TikTok, care nu şi-au desemnat un reprezentant local până la termenul limită prevăzut de lege”, care era 2 noiembrie, a anunţat pe Twitter ministrul adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii, Ömer Fatih Sayan.

O lege care întăreşte în mod considerabil controlul autorităţilor asupra social media a intrat în vigoare luna trecută în Turcia.

Conform acestei legi, reţelele sociale cu mai mult de un milion de conectări unice pe zi, precum Twitter sau Facebook, trebuie să aibă un reprezentant local în Turcia şi să respecte decizia tribunalelor care le solicită să elimină un anumit conţinut în decurs de 48 de ore, scrie Agerpres.

În caz de nerespectare a acestor obligaţii, platformele riscă amenzi care pot ajunge până la 30 milioane de lire (aproape trei milioane de euro), interdicţia de a mai colecta venituri din publicitate de la firmele din Turcia şi o reducere lăţimii de bandă cu până la 90%, ceea ce face platforma prea lentă pentru a fi utilizată.

În pofida sancţiunilor, aproape toate reţelele sociale au refuzat, până în prezent, să respecte măsurile prevăzute în lege, considerând că ar putea deschide calea pentru cereri de cenzură.

Potrivit lui Yaman Akdeniz, profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul, doar platforma rusă VKontakte ar fi acceptat să îşi desemneze un reprezentant în Turcia.

Twitter şi Facebook sunt deja supravegheate cu atenţie de Guvernul turc şi numeroase procese pentru „insultă la adresa şefului statului” şi „propagandă teroristă” au fost intentate pe baza unor simple mesaje tweet.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: