Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de morți! Cutremurul a făcut ravagii în Turcia
Sute de morți! Cutremurul a făcut ravagii în Turcia

Sute de morți! Cutremurul a făcut ravagii în Turcia

O adevărată tragedie trăiesc locuitorii care au suferit de pe urma unui cutremur devastator care a avut loc, vineri, în Marea Egee. Autoritățile înregistrează un bilanț dramatic al morților

Pe zi ce trece, tragedia din Turcia se amplifică. Bilanţul morţilor pieriți în cutremur a ajuns la 115, au anunţat miercuri autorităţile însărcinate cu gestionarea dezastrelor.

Eforturile de căutare şi salvare a unor eventuali supravieţuitori s-au concentrat asupra a două clădiri din oraşul Izmir în vestul Turciei.

Două dintre victimele cutremurului erau adolescenţi, morţi în insula greacă Samos, potrivit autorităţilor.

Marţi, la 90 de ore de la producerea cutremurului, echipele de salvare de la Izmir au scos din moloz o tânără în viaţă şi operaţiunile de căutare sunt acum concentrate asupra a două clădiri.

Acesta a fost cel mai letal cutremur care a lovit Turcia în aproape un deceniu.

Seismul s-a soldat cu rănirea a 1.035 de persoane la Izmir, iar 137 sunt încă în spital, a declarat Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi urgenţelor (AFAD) din Turcia.

Peste 4.600 de corturi şi 17.000 de paturi sunt utilizate ca adăposturi temporare în Turcia.

Turcia și Grecia lovite de cutremurul de 7 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter produs în Marea Egee a zguduit Turcia și Grecia.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc la începutul după-amiezii de vineri a fost la aproximativ cincisprezece kilometri nord-est de insula greacă Samos, a declarat CNN, citând Institutul American de Geofizică (USGS).

Produs la mică adâncime – la circa zece kilometri de suprafață – „impactul său a fost puternic resimțit”, până la Atena și Istanbul.

„El País” spune că în Izmir, la 70 de kilometri nord de epicentru, și în special în popularul cartier Bayrakli, „s-au prăbușit aproximativ douăzeci de clădiri cu mai multe etaje”, unele fiind reduse la starea de „acordeoane”.

Peste 500 de persoane au fost ucise într-un seism în 2011 în oraşul Van (est), în timp ce un cutremur produs în ianuarie în acest an a făcut 41 de morţi în provincia Elazig (est).

În 1999, două cutremure puternice au ucis 18.000 de persoane în nord-vestul Turciei. AFAD a declarat că cutremurul de vineri a avut o magnitudine de 6,6 şi 1.670 de replici, transmite Agerpres.

 


COURRIER INTERNATIONAL: Turcia și Grecia, lovite de un cutremur puternic

Miracolul din Turcia! O fetiţă de 3 ani, scoasă după 65 de ore din dărâmături!