Antisemitism în Tunisia. O sinagogă a fost incendiată de susținătorii grupării Hamas

Antisemitism în Tunisia. O sinagogă a fost incendiată de susținătorii grupării Hamas Sursă foto: Captură ecran

Cazurile de antisemitism se înmulțesc la nivel global. O sinagogă din Tunisia a fost incendiată de susținătorii Hamas. Pompierii au reușit să stingă focul înainte ca flăcările să distrugă lăcașul de cult.

Pe fondul conflictului palestino-israelian atacurile antisemite cresc se înmulțesc. O sinagogă din sud-estul orașului Sfax, Tunisia a fost incendiată. Nu au fost raportate vicitime, însă presa locală a relatat că lăcașul de cult a fost avariată sever. Pompierii au reușit să stingă focul înainte ca flăcările să distrugă sinagoga.

Comunitatea evreiască din Tunisia a scăzut semnificativ

Comunitatea evreiască din Tunisia a scăzut considerabil în ultimele decenii, de la peste 100.000 de evrei cât a fost în 1948 până la mai puțin de 1.000 cât numără acum. Într-un act de violență extremă, sinagoga din Sfax, Tunisia, a devenit duminică ținta unei mulțimi.

În urma acestui incident, care marchează o creștere a atacurilor antisemite în regiune, curtea sinagogii a fost incendiată, din fericire fără a se înregistra răniți, dar a lăsat o urmă adâncă în comunitatea evreiască din Tunisia, care oricum este în scădere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul a avut loc în orașul Sfax din sud-estul țării, o localitate care nu este cunoscută pentru o prezență evreiască semnificativă. Atacatorii au reușit să deterioreze ferestrele și să aprindă curtea sinagogii înainte ca focul să fie stins de pompieri, împiedicând astfel distrugerea totală a clădirii. Acest eveniment face parte dintr-o tendință îngrijorătoare de violență antisemită care apare pe fondul conflictului actual dintre Israel și Hamas.

Eveniment fără precedent

Comunitatea evreiască din Tunisia, care număra cândva peste 100.000 de persoane în 1948, a cunoscut un declin dramatic, mai puțin de 1.000 de evrei au rămas în statul tunsian. Acest incident nu numai că subliniază vulnerabilitățile cu care se confruntă această comunitate mică, dar ridică, de asemenea, întrebări cu privire la viitorul vieții evreiești în Tunisia.

Atacul a atras condamnări și apeluri la acțiune pentru protejarea drepturilor minorităților și pentru promovarea unui climat de toleranță și pace. Deși nu s-au înregistrat răniți, impactul psihologic și comunitar nu poate fi subestimat.

Antisemitism

Sursa foto: Dreamstime.com

Viitorul evreilor din Tunisia, sub semnul întrebării

Se așteaptă ca autoritățile să investigheze incidentul, mulți speră că se va face rapid dreptate pentru a descuraja viitoarele acte de violență.  În timp ce Tunisia are în față consecințele acestui atac, comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluția evenimentelor.

Acest incident nu vorbește doar despre problema mai largă a antisemitismului, ci și despre rezistența comunităților minoritare în fața adversității, potrivit Tims of Israel.