Antisemitism la Festivalul de film de la Berlin. Acuzații pentru mai mușți regizori

Antisemitism la Festivalul de film de la Berlin. Acuzații pentru mai mușți regizori Sursa foto: cnews.fr

Festivalul de film de la Berlin este în mijlocul unei controverse, acuzat că a oferit o platformă pentru declarații antisemite ale unor regizori, legate de conflictul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

Acuzații de antisemitism au fost lansate în urma declarațiilor realizatorilor de film făcute sâmbătă seara, în timpul ceremoniei de premiere. Aceștia au acuzat Israelul de genocid în contextul bombardamentelor care au provocat moartea a aproximativ 30.000 de persoane în Gaza, majoritatea civili.

Printre cei vizați se numără cineastul american Ben Russell, care a urcat pe scenă purtând o eșarfă palestiniană și a adus acuzații de genocid împotriva Israelului.

Festivalul Berlinala, acuzat că a furnizat un mediu pentru antisemitism

Basel Adra, regizorul palestinian de documentare, laureat cu un premiu pentru un film despre expulzările palestinienilor din Cisiordania ocupată, a adus și el acuzații împotriva Israelului, afirmând că acesta masacrează populația palestiniană.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, a criticat vânzările de arme germane către Israel. Publicul din sală a aplaudat aceste declarații antisemite.

Helge Lindh, un oficial al partidului social-democrat al cancelarului german Olaf Scholz, a catalogat sâmbătă reacția publicului ca fiind „șocantă”.

„Mi-e ruşine să văd că în ţara mea oamenii aplaudă astăzi acuzaţiile de genocid împotriva Israelului”, a declarat ea, cu privire la declarațiile de antisemitism.

Antisemitism

Război în Israel. Sursa foto: X (Twitter)

Festivalul de film de la Berlin, finanțat de stat

Finanțarea principală a Festivalului de Film de la Berlin provine de la statul german, care își numește printre prioritățile principale apărarea statului Israel și combaterea fenomenului de antisemitism.

Un lider al Verzilor, parte a guvernului de coaliţie german, Konstantin von Notz, a denunţat şi el „o ruşine” şi „o inversare perfidă” pentru evrei „de la statutul de victime la călăi”.

Pagina oficială a festivalului a promovat sloganuri antisemite

Conform ziarului Die Welt, un cont de Instagram al Festivalului de Film de la Berlin, „Berlinale.panorama”, a distribuit și fotografii cu sloganuri precum „Palestina liberă de la râu la mare” și „Opriți genocidul din Gaza”. Imaginile au fost șterse rapid de pe contul oficial după publicarea lor.

Conducerea Berlinalei nu a emis oficial niciun comentariu cu privire la diversele controverse din seara de duminică legate de antisemitism. Însă, a spus pentru cotidianul Die Welt că declarațiile făcute de regizori în timpul ceremoniei de premiere sunt considerate „poziții individuale și independente”.

Berlinalea se declară „în mod explicit împotriva discriminării și a tuturor formelor de ură”, dar, în același timp, subliniază importanța „exprimării libere a opiniei” în limitele legii, potrivit Agerpres.