Hamas respinge planul „post război” propus de Netanyahu. Condițiile pentru încetarea focului

Hamas respinge planul „post război” propus de Netanyahu. Condițiile pentru încetarea focului Rafah. Sursa Foto- IDF, Facebook

Hamas spune că planul „post-război”, prezentat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu are nicio șansă se implementeze. Guvernul israelian vrea control total în Fâșia Gaza, chiar și pe timp de pace.

Hamas nu este de acord cu planul „post-război”, prezentat de premierul israelian, recent, spune un oficial al  mişcării islamiste palestiniene.  Realitatea din Gaza şi cea a  palestinienilor nu pot fi determinate decât de palestinienii înşişi, a subliniat oficialul Hamas. Astfel, războiul Israel-Hamas continuă, întrucât nu s-a putut ajunge la un „plan de pace”.

Hamas nu dă nicio șansă planului „post-război”. Ce se va întâmpla cu Fâșia Gaza

Tancuri israeliene, război, Fâșia Gaza, Hamas, atac

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Premierul israelian, Benjamin  Netanyahu, a prezentat cabinetului de securitate al guvernului,  obiectivele armatei în Gaza: destructurarea Hamas şi a Jihadului Islamic şi eliberarea tuturor ostaticilor încă ţinuţi închişi. Oficialul Israelului susține că „planul post război” înseamnă control total în Fâșia Gaza, asupra armatei, asupra instituțiilor radicalizate, notează AFP.

„Armata israeliană va exercita controlul de securitate asupra întregii zone de la vest de Iordania, inclusiv asupra Fâşiei Gaza", "pentru a preveni întărirea elementelor teroriste de acolo" şi pentru a limita ameninţările împotriva Israelului", se arată în planul post război, prezentat de premierul israelian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii Hamas spun, însă, că Netanyahu refuză categoric să recunoască un stat palestinian .

„Acest lucru ridică întrebarea dacă el şi alţii ca el sunt calificaţi pentru discuţii politice cu palestinienii", s-a exprimat un purtător de cuvânt al Hamas.

 Cinci luni de teroare în Israel și Fâșia Gaza

Armata israeliană, Gaza

Război Hamas- Israel. Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul Israel  -Hamas a fost declanşat  pe  7 octombrie, care a dus la moartea a zeci de mii de persoane, majoritatea civili. În cea de-a 134-a zi, Hamas afirmă că liderul său politic, Ismail Haniyeh, a părăsit Egiptul după ce a purtat discuții cu oficiali egipteni despre o posibilă încetare a focului în Fâșia Gaza și despre eliberarea ostaticilor israelieni ținuți prizonieri de gruparea teroristă.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul  incearcă să  găsească o formulă de pace, prin care  s-ar putea  putea opri efectele devastatoare ale războiului. Până la acest moment, nu s-a ajuns nici măcar la o oprire temporară a focului. Organizația Hamas  a precizat, în repetate rânduri, că va elibera ostaticii israelieni în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni aflați în închisorile israeliene, conform Reuters.