Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu, a murit

Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu, a murit Tudor Stănică a murit: sursa: Ziarul Atac

Tudor Stănică, cel care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit. Torționarul a fost șef al Direcției Cercetări Penale din Inspectoratul General al Miliției.

Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu, a murit. În octombrie 2003, Tudor Stănică a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu. În decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu (decedat în 2015) a fost condamnat la trei ani de închisoare în cauza referitoare la dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Tudor Stănică a murit

Torționarul Tudor Stănică a ajuns să execute doar un an şi cinci luni de închisoare, motivând, de 19 ani încoace, că este grav bolnav. Tudor Stănică era considerat înainte de ’89 un „împătimit” al înspăimântătoarei metode de tortură „Rotisorul”.

Aceasta presupunea ca deţinutul să fie legat de mâini şi de picioare, iar apoi ghemuit şi suspendat pe-o bară de metal. Bara era învârtită întocmai ca în cazul un pui la rotisor, iar în tot acest timp gardienii îl loveau pe deținut cu bâtele, mai ales în zona testiculelor, care era expusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Torționarul Tudor Stănică, cel care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit

Tudor Stănică a murit. Sursa foto: Pixabay

Torţionarul a fost scăpat de puşcărie de un fost coleg

Tudor Stănică a fost eliberat „medical” de un fost coleg de anchetă de la Rahova tocmai în acest caz în urmă cu 20 de ani. Este vorba despre judecătorul de la Curtea de Apel Marin Cârcel. Acesta a fost deconspirat de CSM ca fiind securist. Mai exact, era ofiţer acoperit în anchetele penale de la Rahova.

Disidentul Gheorghe Ursu a fost inginer, constructor, poet și scriitor. Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985. Motivul fiind acela că ar fi deținut valută, interzisă în acea perioadă. După arestare, a fost plasat în aceeași celulă cu Marian Cliță și Gheorghe Radu, zis Gicuță. Erau recidiviști, iar gardienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote suspecte.

În fiecare zi, Gheorghe Ursu era scos din celulă și interogat de către către Securitate. Disidentul a decedat pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită”.