Așteptările Occidentului ca Grecia să își plătească integral datoria de 240 de miliarde de euro sunt „nerealiste”, a avertizat ieri Syriza, partidul care a câștigat duminică alegerile, la doar o zi după instalarea în funcția de premier a lui Alexis Tsipras. „Nu am întâlnit încă un economist care să spună din toată inima că Grecia va putea plăti toată această datorie. Nu se poate”, a spus răspicat Euclid Tsakalotos, purtătorul de cuvânt pe chestiuni economice al Syrizei.

Doar un pretext

Declarațiile sale vor înfuria Occidentul care, imediat după victoria lui Tsipras în alegerile din Grecia, l-au avertizat că trebuie să respecte toate angajamentele financiare asumate de Atena. Ziarul american Washington Post a scris însă că Alexis Tsipras vrea să invoce, în negocierile cu guvernul de la Berlin, cel care trasează politicile economice la nivelul Zonei Euro, reparațiile istorice de circa 200 de miliarde de dolari pe care Atena susține că Germania i le datorează, după pagubele provocate în cel de-al Doilea Război Mondial.

În realitate, noul premier grec nu vrea decât să se folosească de aceste despăgubiri istorice pentru a obține bunăvoința cancelarului Angela Merkel, în eforturile de renegociere a datoriei Greciei. De altfel, vizita făcută de Tsipras la un memorial dedicat victimelor ocupației naziste, imediat după ce a fost învestit, s-a vrut a fi un mesaj transmis Berlinului. El are cel puțin sprijinul stângii populiste germane, cu care Syriza este aliată în Parlamentul European.