Evenimentul ZileiInternationalTrupele ruse demonstrează că telefoanele mobile în zonele de război sunt o idee foarte proastă

Trupele ruse demonstrează că telefoanele mobile în zonele de război sunt o idee foarte proastă

Trupele ruse demonstrează că telefoanele mobile în zonele de război sunt o idee foarte proastă
Privind eșecurile Rusiei din Ucraina de până acum, este tentant să credem că militarii membrilor NATO nu ar face aceeași greșeală, dar au făcut-o. În noiembrie, trupele poloneze care fuseseră dislocate la granița cu Belarus au lăsat pornite aplicațiile de întâlniri de pe telefoanele mobile.

Chiar peste graniță, în orașul Grodno, bielorușii știau exact cât de departe se aflau trupele poloneze.

Trupele americane sunt departe de a fi imune la dezvăluirea neintenționată a pozițiilor lor folosind dispozitive mobile. În 2018, o companie care adună date de pe dispozitivele de fitness pentru consumatori, cum ar fi FitBits, a dezvăluit că membrii serviciului american desenau în esență hărți GPS ale bazelor lor din Orientul Mijlociu și Afganistan de fiecare dată când alergau.

Mai târziu în acel an, Departamentul Apărării a interzis trupelor să folosească telefoane mobile, trackere de fitness și alte dispozitive care folosesc funcții de geo localizare, iar acum multe birouri din Pentagon solicită oamenilor să-și lase telefoanele mobile în dulapuri afară. O investigație ulterioară a New York Times a dezvăluit că sunt companii care pot urmări smartphone-urile oamenilor din Pentagon folosind software-ul pentru aplicațiile pentru telefoane mobile.

Rușii demonstrează că neglijența în război poate aduce pagube însemnate

Experiența rușilor în Ucraina este un avertisment pentru trupele americane cu privire la ceea ce se poate întâmpla dacă aceștia acționează neglijent. În 2020, un caporal marin plictisit și-a „ucis” întreaga unitate de artilerie în timpul unui exercițiu la Centrul de luptă aer-sol al Marinei din Twentynine Palms, California, când și-a folosit telefonul mobil pentru a-și face un selfie, a raportat Military.com.

„O modalitate pasivă de a nega informațiile vitale ale adversarului este de a modifica sau suprima în mod selectiv semnăturile vizuale, electromagnetice și digitale care emană radiații de la forțele partenere”, a spus Carroll. „Acest lucru include implementarea măsurilor de securitate a operațiunilor, disciplina de comunicare, camuflaj, contrainformații și managementul semnăturilor.”

Soldații sunt, de asemenea, instruiți să oprească radiourile Bluetooth și Wi-Fi atunci când nu le folosesc, să cripteze fișierele sensibile și să descarce doar aplicații de încredere, a declarat maiorul Andrew Harshbarger, purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Instruire și Doctrină al Armatei. Dispozitivele mobile ale soldaților pot fi, de asemenea, dezactivate și confiscate atunci când este necesar.

Armata americană a fost îngrijorată de faptul că trupele și-au dezvăluit din greșeală pozițiile folosind telefoanele mobile cu mult înainte ca Rusia să atace Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Comandanții știu de ani de zile că forțele trupelor americane și-au pierdut abilitățile de ambarcațiuni de teren în a-și ascunde semnăturile electronice, termice, în infraroșu și vizibile, a declarat generalul în retragere Robert Neller, fostul comandant al Corpului Marin.

„Trebuie să facem ca adversarul să lucreze pentru a ne găsi – nu-i putem ajuta să ne găsească”, a spus Neller pentru Task & Purpose.


Accesează: