Informații, război informațional, război cibernetic, război electronic - ce sunt și cum le folosește Rusia în Ucraina

Informații, război informațional, război cibernetic, război electronic - ce sunt și cum le folosește Rusia în Ucraina Sursa foto: Arhivă EVZ

Rusia are una dintre cele mai capabile și tehnologizate armate de pe planetă. Au capacități avansate de informații, război informațional, război cibernetic și război electronic. Rusia a folosit aceste tehnologii în ultimii ani în luptăcu Siria și regiunea Donbas din estul Ucrainei și le folosește în actuala invazie a Ucrainei.

Inteligența și contrainformația în era informațională

Rolul inteligenței este de a obține informații despre activitatea inamicului. Rolul contraspionajului este de a „orbi” inamicul sau de a-i distorsiona viziunea. Automatizarea în supravegherea și recunoașterea informațiilor – funcții cheie ale informațiilor în război – a devenit o practică comună pentru armatele moderne.

Serviciile de informații colectează cantități mari de date din informații cu sursă deschisă (OSINT) – informații culese din știri, rețele sociale și alte surse disponibile public – precum și din surse secrete; folosesc inteligența artificială pentru a analiza informațiile.

Se pare că Rusia a progresat mai repede în integrarea inteligenței artificiale în sistemele de informații decât se așteptau Statele Unite ale Americii. Este imposibil să știm ce informații a colectat Rusia, dar accesul său la OSINT, sateliți spion, agenți din Ucraina, computere puternice și analiști experimentați oferă probabilitatea ca Rusia să aibă informații extinse despre situația militară și politică a Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto. EVZ

Informare și dezinformare

Războiul informațional este bătălia purtată în mass-media de știri și pe rețelele sociale pentru a susține sprijinul popular; convinge și induce simpatia potențialilor aliați și a răspândi simultan confuzie, incertitudine și neîncredere în populația inamicului.

Rusia a folosit și va continua să folosească operațiunile cibernetice pentru a submina guvernul ucrainean. De exemplu, în săptămânile care au precedat atât invaziile din 2014, cât și cele din 2022, soldații ucraineni au fost vizați cu dezinformare menită să semene confuzie și dezordine în cazul unui atac.

Mesajele rusești despre „eliberarea” porțiunilor Ucrainei sunt dezinformarea care vizează cel mai probabil un public internațional și se așteptă să continue încercările de a legitima acțiunile Rusiei.

Există un concurs în desfășurare pentru a controla narațiunea despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Rusia desfășoară o campanie activă de dezinformare și este așteptat să folosească inteligența artificială pentru a găsi și a genera conținut într-un ritm rapid.

Unele informații care circulă pe rețelele de socializare, cum ar fi videoclipul care pretinde să arate bombardiere ruse pe cerul Ucrainei, s-au dovedit a fi false. Acest lucru subliniază cât de dificil este să fii sigur de adevăr cu un volum mare de informații care se schimbă rapid într-o situație încărcată emoțional și cu mize mari, cum ar fi războiul.

Sursă: Timon Schneider | Dreamstime.com

Războiul cibernetic

Războiul cibernetic presupune infiltrarea și perturbarea sistemelor informatice ale inamicului. Aceasta include generarea de atacuri pentru a bloca accesul la site-uri web, spargerea de sisteme informatice pentru a fura sau distruge date și preluarea controlului asupra infrastructurii de pe internet pentru a perturba sistemul ucrainean în mod critic, cum ar fi rețelele electrice.

Agențiile de informații din SUA și Marea Britanie au raportat pe 23 februarie 2022 că hackeri cu sediul în Rusia au dezlănțuit un nou tip puternic de malware împotriva țintelor din Ucraina. Atacurile par să fi vizat guvernele ucrainene, instalațiile de telecomunicații și chiar Ministerul Afacerilor Interne. Aceste atacuri implică furtul și distrugerea datelor.

STS, în alertă! Atacurile cibernetice curg asupra României! Hackerii pro-ruşi Killnet, amenință că nu se vor opri

Sursa foto: arhiva EVZ

Războiul electronic

Războiul electronic descrie eforturile de a perturba sau de a direcționa greșit sistemele electronice ale inamicului, cum ar fi radarul și rețelele de comunicații. Poate include blocarea semnalelor radio, distrugerea de la distanță a circuitelor computerelor și falsificarea semnalelor GPS pentru a perturba navigația.

Rusia are o istorie lungă de control al spectrului electromagnetic. Datorită capacităților avansate de război electronic ale Rusiei, forța sa ar putea fi capabilă să doboare internetul și turnurile de telefonie mobilă folosind o serie de tehnici.

sursa: theconversation.com