Inventivitatea armatei de la Kiev împotriva forțelor rusești. Dronele, o necesitate într-un război disproporționat

Inventivitatea armatei de la Kiev împotriva forțelor rusești. Dronele, o necesitate într-un război disproporționat Sursa: Dreamstime.com

Trupele ucrainene inovează militar, în special datorită dronelor, pentru a compensa inferioritatea numerică și a contracara dominația forțelor Moscovei. După zece săptămâni de război între armate de dimensiuni inegale, raportul de putere evocă din ce în ce mai mult confruntarea dintre David și Goliat.

Ucraina a provocat Rusiei o înfrângere tactică și simbolică umilitoare distrugând, între 30 aprilie și 8 mai, o duzină de echipamente militare pe Insula Șerpilor, situată în Marea Neagră, la 35 km de coasta ucraineană. În prima zi a invaziei ruse, această insuliță minusculă de 0,17 kmp a fost scena unui act de rezistență celebrat în toată Ucraina.

Pe 24 februarie, crucișătorul Moskva și nava de patrulare Vasili Bikov amenințaseră că vor bombarda insula. Comandantul crucișătorului Moskva ceruse prin radio predarea imediată a pazei de coastă ucrainene: „Vă cer să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și decesele inutile. Altfel, veți fi bombardați”. Șeful pazei de coastă ucrainene, Roman Gribov, a răspuns la momentul respectiv: „Navă de război rusească, du-te-n....”, o propoziție care a devenit strigătul de luptă împotriva agresiunii Rusiei.

Insula Șerpilor, inutilizabilă de către flota rusă

Insula a fost bombardată, luată cu asalt și toți soldații ucraineni au fost luați prizonieri. Dar ceea ce a urmat s-a dovedit dezastruos pentru marina rusă. Crucișătorul Moskva a fost scufundat pe 14 aprilie într-un atac cu două rachete ucrainene, în timp ce radarele navei rusești au fost distruse de o dronă Bayraktar. Acestea sunt aceleași drone de fabricație turcească care au distrus succesiv, începând cu 30 aprilie, cinci baterii de apărare antiaeriană și antinavă instalate pe insulă de armata rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același interval, patru nave de debarcare Raptor au fost distruse, precum și o navă de aterizare (clasa Serna). Distrugerea apărării antiaeriene de pe insulă a permis pe 7 mai un raid împotriva clădirilor ocupate de armata rusă realizat de două avioane de luptă ucrainene Su-27. În plus, o dronă Bayraktar a distrus a doua zi un elicopter de transport Mi-8 în timp ce realiza desantul unor trupe rusești pe insulă, aparent însărcinate cu organizarea evacuării acesteia.

Neputând fi recucerită de Ucraina, Insula Șerpilor pare oricum inutilizabilă pentru flota rusă, care a inclus-o inițial într-un dispozitiv de asigurare a blocadei navale a Ucrainei.

Episodul subliniază două realități: Rusia nu mai este în măsură să țină aeronavele inamice departe de cerul sudului Ucrainei; aviația de luptă ucraineană nu este distrusă, contrar afirmațiilor repetate timp de două luni de către Ministerul rus al Apărării.

Agilitatea și îndrăzneala forțelor aeriene ucrainene, de zece ori depășite de rivala sa, se manifestase deja în zorii zilei de 1 aprilie. Două elicoptere Mi-24 au zburat aproape de sol, apoi au străpuns apărarea antiaeriană inamică și au distrus un depozit de combustibil situat la 40 km în interiorul granițelor ruse. Mai multe videoclipuri au arătat revenirea fără probleme a celor două aeronave pe teritoriul ucrainean.

 Drone în sprijinul artileriei ucrainene

Forțele armate ucrainene încearcă să compenseze inferioritatea lor numerică și tehnologică cu creativitate, în special prin folosirea de drone ieftine pentru a ajuta artileria. O sursă din cadrul Aerorozvidka, unitatea militară specializată în folosirea dronelor de recunoaștere și atac, dezvăluie pentru Le Monde modul în care acestea rămân eficiente în ciuda sistemelor puternice de bruiaj rusești

„Transmiterea în timp real a coordonatelor GPS ale unei ținte în mișcare către tunari este adesea imposibilă din cauza bruiajului inamicului, care distorsionează toate datele. În schimb, stabilim în prealabil coordonatele punctelor pe unde vor trece țintele, iar drona oferă artileriei noastre doar confirmarea vizuală a trecerii în timp real”, ne spune sursa.

Prevederea traversărilor este posibilă, deoarece coloanele de blindaj rusesc rămân, în esență, limitate la drumuri. O altă inovație este software-ul capabil să coordoneze utilizarea mai multor tipuri de arme pentru a-și concentra focul asupra unei ținte date. Denumit „GIS Art for Artillery”, acest program de calculator, dezvoltat de ucraineanul Iaroslav Șerstiuk, atribuie ținte celor mai apropiate arme, mortare, lansatoare de rachete sau drone. Un fel de „Uber pentru artilerie”, rezumă Trent Telenko, un fost angajat al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, pe feedul său de Twitter.

În timp ce doctrina militară rusă pledează pentru concentrarea artileriei într-un anumit spațiu, sub formă de baterii, software-ul permite forțelor ucrainene să-și împrăștie armele pe mai multe poziții. GIS permite o mobilitate mai mare și reduce riscul de incendiu în baterie, deoarece pozițiile dispersate sunt mai dificil de localizat și de lovit. Potrivit dezvoltatorilor săi, programul permite, de asemenea, echipelor de recunoaștere să marcheze ținte în câteva secunde cu sisteme laser GPS. Cu toate acestea, în prezent este dificil de măsurat în ce măsură acest program este utilizat de armata ucraineană, conform publicației Le Monde.

 Generali ruși răpuși în luptă

Eficacitatea unei armate este măsurată și prin daunele provocate adversarului său. Din 24 februarie, Ucraina a eliminat între opt și zece generali ruși, a estimat marți, în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, generalul locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA. Site-ul Businessinsider.com oferă numele a șapte generali ruși și a șaptesprezece ofițeri de rang superior care au fost uciși din 24 februarie și până acum. Un record care sugerează că problemele din ierarhia militară rusă au forțat o parte din înaltul comandament să meargă pe front.

Aceste pierderi par să indice și faptul că armata ucraineană are la dispoziție informații foarte precise, probabil de la serviciile militare americane, care îi permit să lovească la momentul potrivit și la locul potrivit. Se spune că șeful statului major rus în persoană, generalul Valeri Gherasimov, ar fi scăpat ca prin minune de un bombardament asupra centrului de comandă din Izium, de unde sunt conduse operațiunile în Donbass și în care se spune că au murit aproape 200 de oameni.

Putin, hotărât să extindă conflictul dincolo de Donbas

Pe teren, forțele ruse suferă eșecuri în regiunea Harkov, unde se retrag spre granița lor. Nu se înregistrează progrese pe porțiunea de sud a frontului de 900 km. Pe de altă parte, liniile încep să se miște în Donbass, prioritatea strategică afișată de Moscova. În ultimele cinci zile, atacurile rusești din nordul și estul acestei regiuni au câștigat în eficacitate și profunzime, după o lună de stagnare. Pe 8 mai, orașul Popasna (20.000 de locuitori înainte de lupte) a căzut în mâinile atacatorilor.

Luni, trupele ruse au traversat râul Donețk pentru prima dată pe un ponton improvizat la vest de Lisichansk/Severodonețk, amenințat/e/ cu încercuirea. „Ne confruntăm acum cu soldați ruși mult mai experimentați și mai eficienți”, a declarat un oficial militar de la Kramatorsk pentru Le Monde, sub condiția anonimatului. „Rușii și-au instalat foarte repede pontonul și au reușit în jumătate de oră să treacă pe el 60 de vehicule blindate, care s-au dispersat imediat în pădure”, adaugă acesta, îngrijorat.

De atunci, pontonul a fost distrus, dar descoperirea arată și că tacticile rusești se schimbă. Ambițiile teritoriale rămân neschimbate, potrivit directorului serviciilor de informații naționale americane, Avril Haines. Adresându-se, marți, Senatului, aceasta a spus că „Putin se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina” și că rămâne „hotărât să ducă războiul dincolo de Donbass, în Transnistria” (RADOR).