Război în Ucraina. Ziua 78. Ucraina recucerește teritorii. Elon Musk, rugat de un comandant să-i ajute să plece din oțelăria Azovstal 

Război în Ucraina. Ziua 78. Ucraina recucerește teritorii. Elon Musk, rugat de un comandant să-i ajute să plece din oțelăria Azovstal  Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Război în Ucraina. Ziua 78. Administrația controlată de ruși din Herson plănuiește să solicite anexarea Moscovei. Ucraina susține că a recucerit Pytomnyk, la nord de Harkov. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni.

Război în Ucraina. Ziua 78. Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. În ultimul mesaj video adresat naţiunii sale, Zelenski a declarat că fondurile vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei.

Administrația controlată de ruși din orașul ucrainean Herson a declarat că intenționează să solicite anexarea Moscovei, o mișcare care ar confirma ocuparea permanentă de către Kremlin a teritoriului ucrainean capturat din februarie. Kievul a spus că Moscova intenționează să organizeze un referendum fals privind independența sau anexarea. Kremlinul a răspuns că depinde de rezidenții care locuiesc în regiune să decidă dacă vor să se alăture Rusiei, dar orice decizie are nevoie de o bază legală.

Ucraina a susținut că a recucerit Pytomnyk, un sat la nord de Harkov, la jumătatea distanței de granița cu Rusia. „Forțele de ocupație s-au mutat în apărare pentru a încetini ritmul ofensivei trupelor noastre”, a spus statul major al forțelor armate al Ucrainei în ultimul său raport. „Așezarea Pytomnyk... a fost eliberată.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Boris Johnson a promis că va sprijini Suedia și Finlanda împotriva potențialelor amenințări rusești în orice mod este necesar. Prim-ministrul Marii Britanii a călătorit în ambele țări pentru a semna acorduri de securitate reciproce, guvernele lor analizând aderarea la NATO în urma invaziei Ucrainei. Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a spus că aderarea ar fi pentru a „maximiza securitatea” și nu ar fi în niciun fel ofensator.

Război în Ucraina. Ziua 78. Ucraina a reușit să reducă la un sfert fluxul de gaz spre Europa

Ucraina a declarat că va suspenda fluxul de gaz printr-un punct de tranzit despre care spune că livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina. GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că va opri de miercuri transporturile pe ruta Sokhranivka, declarând „forță majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat. Fluxurile de gaz de la Gazprom din Rusia către Europa prin Ucraina au scăzut cu un sfert miercuri.

Zelenski a avertizat că Kievul rămâne fără răbdare pentru a purta discuții cu Rusia, având în vedere tot mai multe dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse în țara sa.  Războiul se va încheia când Ucraina va revendica tot ce a luat Rusia de la ea, a susținut Zelenski. „Războiul se va încheia pentru poporul ucrainean doar când vom primi înapoi ceea ce este al nostru”, a spus el într-o adresă online cu studenții din universitățile de top din Franța, reprezentanți ai mediului academic și mass-media.

Trei prizonieri de război ruși acuzați că au vizat sau ucis civili și un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte de a-i viola soția, urmează să fie  acuzat în primele procese pentru crime de război din conflictul din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean. Peste 10.700 de infracțiuni au fost înregistrate de la începutul războiului de către biroul procurorului general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, iar o mână de dosare au fost acum depuse sau sunt gata să fie depuse.

Ucraina a propus Rusiei ca apărătorii grav răniți din combinatul siderurgic Azovstal din portul sudic Mariupol să fie înlocuiți cu prizonierii de război ruși , a declarat miercuri vicepremierul Iryna Vereșciuk. „Nu există încă un acord. Negocierile continuă”, a spus ea într-o postare pe Telegram.

Elon Musk a fost rugat de un comandat să-i ajute să plece din oțelăria Azovstal

Rusia a cerut scuze oficiale Poloniei și a amenințat cu posibile viitoare represalii, după ce ambasadorul său a fost stropit luni cu vopsea roșie la cimitirul militar sovietic din Varșovia. Declarația Ministerului de Externe al Rusiei a venit după ce l-a convocat pe ambasadorul polonez, Krzysztof Krajewski, să primească protestul său.

Elon Musk este rugat de un comandant marin ucrainean, adăpostit alături de alți luptători la oțelăria Azovstal din Mariupol,  să-i ajute să părăsească în siguranță orașul care a fost asediat de invadatorii ruși de câteva săptămâni.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o țară intermediară. Dacă nu tu, atunci cine?. Într-o postare separată pe Facebook, Volyna l-a descris pe Musk drept un supraom, dar Elon Musk nu a comentat până acum.

Un fost ambasador chinez în Ucraina, Gao Yusheng, a criticat ferm invazia Rusiei. Într-un discurs despre care a fost raportat de presa chineză înainte de a fi eliminat rapid, Gao a spus că frecventele „încălcări” de către Putin a teritoriului fostelor state sovietice sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămași ascunși în oțelăria Azovstal i-au cerut Papei Francisc să ajute să ducă soldații într-o țară terță. Una dintre ele i-a spus Papei: „Tu ești ultima noastră speranță, sper că să le poți salva viețile. Vă rog să nu-i lăsați să moară.”