Oferta pe care a primit-o Zelenski înainte de invazie! Totul despre „predarea” lui Zelenski şi „capitularea” lui Putin

Oferta pe care a primit-o Zelenski înainte de invazie! Totul despre „predarea” lui Zelenski şi „capitularea” lui Putin Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Convorbirile de pace cu Rusia sunt povestea despre cum, în 70 de zile de război pe scară largă, Ucraina a trecut de la disperare la realizarea propriei forțe și a cercului de aliați adevărați.  În general, pregătirea Ucrainei pentru o anumită formă de capitulare tactică în primele ore ale atacului a făcut loc primelor încercări de a contura viitoarea înfrângere a Rusiei, scrie Pravda.

Este evident că recunoașterea publică a unor astfel de scenarii pentru echipa lui Zelenski ar fi un pas prea îndrăzneț acum, scriu jurnaliștii de la Pravda.

Dar în birourile Președinției, acest curs al evenimentelor nu mai este discutat ca un roman fantastic, ci ca un lucru real. Sau, mai precis, un lucru pe care Ucraina îl poate transforma în realitate.  Credința lui Zelenski în acest lucru este întărită de două schimbări majore în politica globală:

În primul rând, mitul „atotputerniciei” a lui Vladimir Putin și a armatei sale zdrobește treptat periferia Irpenului sau Rubezhnoye.

În al doilea rând, izolaționismul Occidentului, nedorința de a ajuta cu adevărat Ucraina sunt în sfârșit astupate în gropile comune de la Bucha, Borodyanka și Mariupol.

Pravda ucraineană a aflat cum aceste două puncte de cotitură afectează cursul discuțiilor de pace cu Rusia, cine vorbește cu cine și cu cine și cum vizita de urgență a lui Boris Johnson a schimbat cursul evenimentelor.

Oferta pe care a primit-o Zelenski înainte de invazie

Vladimir Putin urma să cucerească Ucraina în 72 de ore. Ucraina avea o singură opțiune - să se predea. Aceste două propoziții simple pot contura punctul de plecare al războiului ruso-ucrainean și, în consecință, al discuțiilor de pace.

Așa că înțelegeți, prima ofertă de a părăsi Ucraina și de a deveni un guvern în exil a primit-o Zelenski înainte de războiul pe scară largă. A fost făcută cu sinceritate președintelui în timpul conferinței de la München. Și au spus că este mai bine să nu se întoarcă în Ucraina, a spus într-o conversație confidențială din Parteneriatul estic unul dintre membrii delegației de la Munchen.

Zelensky a fost rugat să aleagă fie Varșovia, Londra, fie orice alt loc pentru „reședința sa”

Spre surprinderea tuturor partenerilor, președintele s-a întors în Ucraina. „Am luat micul dejun în Ucraina astăzi și cina în Ucraina”, a spus Zelenski atunci, ceea ce a șocat publicul de la întâlnire, poate nu mai puțin decât celebrul său discurs care critica Occidentul.

Poziția partenerilor este de înțeles: știau despre pregătirile lui Putin, știau despre planurile armatei sale, știau ce sarcini erau trimise în plicuri de statul major comandanților de diferite niveluri în 120 de batalioane-grupuri tactice de lovitură adunate în jurul Ucrainei. Și ei „știau” că nu există nicio șansă în Ucraina.

La început nu aveam planuri exacte ale Federației Ruse. Dar când au confiscat actele de stat major ale comandanților ruși morți lângă Kiev, am înțeles totul. Aceleași 72 de ore despre care ne-au spus toți partenerii noștri, explică unul dintre ofițerii de securitate de top ai lui Zelenski într-o conversație cu UE.

A trecut o zi, a doua, a treia - și Kievul a stat. Pădurile din jurul capitalei erau pline cu armuri rusești arse și cu cadavrele soldaților - și Kievul a stat. Aerodromurile Gostomel și Vasilkov ardeau, elicopterele rusești soseau și cădeau - iar Kievul a continuat să stea în picioare.

Până la urmă, în a treia zi, am simțit, poate chiar am realizat, că vom supraviețui. Ce forță avem. Undeva, abia în a treia zi, am avut timp să ieșim pentru prima dată din adăpost, a spus cineva din echipa prezidentială.

Și imediat după a treia zi, în dimineața zilei de 27 februarie, Rusia și Ucraina au anunțat începerea negocierilor .

„Pacea de la Istanbul”

Prima fază a planului lui Putin a eșuat. Dar președintele rus încă credea că are suficientă putere pentru a forța Ucraina să se predea în timpul discuțiilor. După cum a spus David Arahamiya, șeful echipei de negocieri ucrainene, într-un interviu, prima sarcină a lui Zelenski a fost să le dea rușilor impresia că Ucraina este pregătită să negocieze.

Însă rușii au venit la prima rundă de discuții nu pentru a vorbi, ci pentru a emite o capitulare ucraineană. Pe scurt, esența acestui acord s-a rezumat doar la ceea ce renunțăm noi, a spus un membru al delegației.

Este clar că delegația nu a avut nici puterea, nici autoritatea pentru a se conforma unor asemenea cerințe. Mai ales că directivele care i-a dat președintelui erau radical diferite.

„Delegația noastră a mers la prima întâlnire din 28 februarie, cu directive care spuneau clar: Rusia trebuie să se întoarcă la granițe pe 23 februarie, adică nicio ocupație nouă, retragerea trupelor și așa mai departe”, – spune unul dintre membrii fruntași din echipa lui Zelenski, implicată în pregătirea negocierilor.

Boris Johnson a adus două mesaje simple la Kiev car el-au înfuriat pe Putin

De îndată ce negociatorii ucraineni și Abramovici/Medinski, în urma rezultatelor de la Istanbul, au convenit în termeni generali asupra construirii unui viitor posibil acord, prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson a apărut la Kiev aproape fără avertisment.

„Johnson a adus două mesaje simple la Kiev: Putin este un criminal de război, ar trebui persecutat, nu negociat cu el. Și în al doilea rând, dacă ești gata să semnezi niște acorduri de garanție cu el, noi nu suntem. Putem, dar nu cu tine...”, a rezumat unul dintre apropiații lui Zelenski.

În spatele acestei vizite și a cuvintelor lui Johnson se află mult mai mult decât o simplă reticență de a se implica în acorduri cu Rusia. Occidentul colectiv, care l-a susținut pe Zelenski în februarie să se predea și să fugă, acum a simțit că Putin nu este cu adevărat atât de omnipotent pe cât și-a imaginat.

Trei zile mai târziu, Roman Abramovici a sosit din nou la Kiev

Iar președintele Zelenski a declarat oficial că ar putea exista două acorduri de securitate cu Rusia: unul ar viza propria coexistență a Ucrainei cu Rusia, celălalt doar garanții de securitate.

Moscova ar dori să existe un singur acord în care toate problemele să fie rezolvate. Cu toate acestea, nu toată lumea se vede la aceeași masă cu Rusia. Pentru ei, garanțiile de securitate pentru Ucraina sunt o problemă, iar acordurile cu Rusia sunt o altă problemă. Rusia vrea ca totul să fie într-un singur document, iar oamenii spun: „Îmi pare rău, am văzut ce s-a întâmplat în Bucha, circumstanțele se schimbă, a spus Zelenski lui Johnson.

După aceea, procesul de negocieri bilaterale a fost suspendat. Părțile au trebuit să decidă cum să coopereze în continuare, cum să implice în negocieri toți potențialii garanți de securitate, care vor fi ei.

Și, cel mai important, Ucraina a trebuit să înțeleagă pentru ea însăși răspunsul la întrebarea fatidică: cât de serios este Occidentul gata să îi susțină în confruntarea cu Rusia? Nu va ajunge țara înșelată și distrusă, lăsată față în față cu furiosul Kremlin? De răspunsul la această întrebare depinde și viitorul negocierilor, al războiului și al istoriei Europei secolului XXI, a scris  Roman Romanyuk, UE.